Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ΟΑΕΕ ψάχνει λεφτά για την καταβολή συντάξεων Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016

Ο ΟΑΕΕ ψάχνει λεφτά για την καταβολή συντάξεων Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016
Η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ ενώ οι μηνιαίες εισφορές δεν ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ
Το ταμείον είναι μείον για τον ΟΑΕΕ.
Όμως, οι συντάξεις θα καταβληθούν τόσο το Νοέμβρη όσο και το Δεκέμβρη.
Για το νέο έτος βλέπουμε, είπε αξιόπιστη πηγή του ΟΑΕΕ όταν το bankingnews έθεσε το απλό ερώτημα που θα βρείτε τα χρήματα για τη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα.
Το ερώτημα δεν ξάφνιασε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΑΕΕ, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα τα βρουν ενώ την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι λείπουν από το ταμείο πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ ενώ οι μηνιαίες εισφορές δεν ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.
Το Ασφαλιστικό Ταμείο είναι στην ουσία χρεοκοπημένο αλλά είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις διότι στην ουσία κάνει εσωτερικό δανεισμό και την ίδια στιγμή δεν αποδίδει τα χρήματα για την περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ (οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ενός κρατικού φορέα εμφανίζονται μετά από 90 ημέρες).
Η πρακτική αυτή στην ουσία δεν μειώνει το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, αφού η οφειλή είναι προς άλλο φορέα της κυβέρνησης.
Στην περίπτωση όμως που η κυβέρνηση προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση στον ΟΑΕΕ θα έπρεπε να μειώσει το πλεόνασμα που διαμορφώνεται στο 3% 5,4 δισ. του ΑΕΠ στο εννέαμηνο του 2016.
Ακόμη μία φορά ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει το μάρμαρο καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τους προμηθευτές.
Όμως, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πληρώνει φόρους και μισθούς όπως και τις υποχρεώσεις προς τρίτους χωρίς όμως να πληρώνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κράτος.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, διότι το σύνολο των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονται σε 12 δις ευρώ ενώ το έλλειμμα χρήσης της φετινής χρονιάς αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δις ευρώ, ενώ η πρόβλεψη στην αρχή του έτους ήταν ότι θα έφθανε τα 500 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΕ έχει λάβει το 100% της κρατικής επιχορήγησης συνολικού ύψους 835 εκατ. ευρώ.
Οι πηγές εσόδων του ΟΑΕΕ είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που όμως δεν επαρκούν όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του Ταμείου.
Συγκεκριμένα από τους 701.000 ασφαλισμένους οι 538.000 είναι είτε οφειλέτες είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο.
Τα οικονομικά προβλήματα του ΟΑΕΕ από το 2017 θα είναι τεράστια αλλά προσωρινά θα κρυφτούν κάτω από το νέο φορέα ΕΦΚΑ ο οποίος ξεκινά τη λειτουργία του με ελλείμματα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ελπίδα για τη διάσωση του ασφαλιστικού ταμείου θα είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών, η οποία θα πρέπει να ανέλθει στο 85% από το 52% που είναι σήμερα.
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει πάγωμα τον οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να είναι σε θέση να πληρώνουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές.
Οι οφειλές στο χρόνο συνταξιοδότησης θα αντιστοιχούσαν με χρόνο υπηρεσίας ενώ σήμερα οι οφειλέτες εισφορών δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης