Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη έρευνα της SEC σε 4 αμερικανικές τράπεζες για κακοδιαχείριση αγοράς ADRs 3 τρισ. δολ.

Σε εξέλιξη έρευνα της SEC σε 4 αμερικανικές τράπεζες για κακοδιαχείριση αγοράς ADRs 3 τρισ. δολ.
Τα ADRs δημιουργήθηκαν το 1927 από την JP Morgan για να διευκολύνουν την απόκτηση ξένων μετοχών από Αμερικάνους επενδυτές, εξαλείφοντας τις πολυπλοκότητες και το υψηλό κόστος που σχετίζεται με την απ' ευθείας ιδιοκτησία μετοχών από αυτούς
Τις συναλλαγές μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στην ευμεγέθη αγορά των ADRs (American Depositary Receipts) ξεκίνησε να ερευνά η ισχυρή επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, SEC, για να διαπιστώσει αν προέβησαν σε συστηματική κακοδιαχείριση της συγκεκριμένης αγοράς.
Αυτό αναφέρει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) επικαλούμενη «πηγές κοντά στην έρευνα», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τέσσερις εμπορικές τράπεζες έχουν κλητευθεί στο πλαίσιο της έρευνας από το τέλος του 2015, συγκεκριμένα οι Bank of New York Mellon, Citigroup, Deutsche Bank και J.P.Morgan Chase.
Αυτό που φέρεται να ψάχνει η SEC είναι η τυχόν παραβίαση των κανόνων που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή κατάχρησης αγοράς και φορολογικής απάτης.
Συγκεκριμένα, η εποπτική αρχή των ΗΠΑ εστιάζει την έρευνά της στην τραπεζική πρακτική της «προέκδοσης» ADRs, κατά την οποία εκδίδονται ADRs δίχως να έχουν εξασφαλιστεί οι αντιστοιχούμενοι τίτλοι τους από τις εκδότριες - των ADRs - τράπεζες.
Αυτό, ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση της απαγόρευσης «ακάλυπτης ανοιχτής θέσης πώλησης» (naked short selling) επί μετοχών, ενώ επίσης εξετάζεται αν η πρακτική χρησιμοποιείται παρανόμως για την φορολογική κερδοσκοπία μεταξύ διαφορετικών δικαιοδοσιών.
Οι ερευνητές της SEC βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της διεξαγωγής συνεντεύξεων με δυνητικούς μάρτυρες, ενώ παράλληλα αναλύουν μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων τα οποία κατέστησαν διαθέσιμα οι υπό διερεύνηση τράπεζες.
Ο όγκος των συναλλαγών ADRs έχει μειωθεί κατά 18% την τελευταία πενταετία σύμφωνα με την BNY Mellon, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές τοποθετήσεις, όπως τα διαπραγματευόμενα αμοιβαία κεφάλαια (exchange-traded funds - ETFs).
Παρά ταύτα, τον Σεπτέμβριο του 2015 μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές της βορείου Αμερικής - όπως π.χ. τα συνταξιοδοτικά ταμεία - διατηρούσαν ADRs συνολικής αξίας 502 δισ. δολαρίων, ενώ ADRs αξίας 3,1 τρισ. δολαρίων άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια του 2015.
Τα ADRs δημιουργήθηκαν το 1927 από την JP Morgan για να διευκολύνουν την απόκτηση ξένων μετοχών από Αμερικάνους επενδυτές, εξαλείφοντας τις πολυπλοκότητες και το υψηλό κόστος που σχετίζεται με την απ' ευθείας ιδιοκτησία μετοχών από αυτούς, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση ξένων εταιρειών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Πρακτικά, μια ξένη εταιρεία μεταφέρει μετοχές της σε τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους τις χρησιμοποιούν για να εκδώσουν κατ' αντιστοιχία ADRs, τα οποία πωλούν σε επενδυτές στις ΗΠΑ.
Η τιμή των ADRs ακολουθεί την τιμή των υποκείμενων μετοχών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης