Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsslebloem: Προς το συμφέρον όλων η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Το μήνυμα του Eurogroup για το ελληνικό χρέος

Dijsslebloem: Προς το συμφέρον όλων η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Το μήνυμα του Eurogroup για το ελληνικό χρέος
Regling: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου
(upd2) Για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μετατέθηκε το ελληνικό ζήτημα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, η οποία κράτησε περίπου 3,5, με την Ελλάδα να αποτελεί απλώς ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Ειδικότερα, στις 5 Δεκεμβρίου ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup τις προτάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα πριν το 2017, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τη λήψη αυτής της απόφασης.
Τέλος, στις 5 Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Πάντως, αν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου και θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εντούτοις το ίδιο δεν ισχύει και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία - όπως τόνισε ο Dijsselbloem - θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του πρόγραμματος, ήτοι από το β' εξάμηνο του 2018.
Αναλυτικότερα, το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι προς όφελος όλων, εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής (7/11) συνεδρίασης του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει αποφασίσει αν τελικά θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επισήμανε πως το θέμα της χώρας μας θα επανέλθει εκ νέου στο τραπέζι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Επίσης, σημείωσε ότι έχει επιτευχτεί «εποικοδομητική πρόοδος» σχετικά με το δρόμο για τη β' αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ξεκαθάρισε πως αυτά θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή αρχές ή το β' 6μηνο του 2018, τονίζοντας ωστόσο πως ακόμα είναι πολύ νωρίς τέτοιες συζητήσεις.
«Δε μπορούμε να πούμε τι θα χρειαστεί το 2018, όπως το ΔΝΤ δε μπορεί να είναι σίγουρο ότι ό,τι έχει ήδη αποφασιστεί δεν αρκεί», σχολίασε σχετικά.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, επισήμανε πως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας είναι ότι η δεύτερη μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της, κάτι για το οποίο «δεν είμαστε σίγουροι για την Ελλάδα».
Σημειώνεται πως ο Dijsselbloem δεν απάντησε συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος μπορούν να εφαρμοστούν και για χρέη άλλων χωρών:
«Όχι, αυτή (η απάντηση) θα καθιστούσε ακόμα πιο περίπλοκη την ήδη περίπλοκη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σχολίασε.
Εφικτές χαρακτήρισε τις λύσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.
Αφού ενημέρωσε πως ήδη έχουν εκταμιευθεί 31,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 86 δισ. του τρίτου προγράμματος διάσωσης για τη χώρα μας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως η Ε.Ε. είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αθήνας, καθώς έχει διαθέσει συνολικά 173,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για λεπτομερείς συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, ο κ. Regling, αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είπε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον ESM τον περασμένο Μάη να ερευνήσει τις ακόλουθες τρεις κατευθύνσεις:
1ο, την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα σταθμισμένη μέση ληκτότητα.
2ο, τη χρήση στρατηγικής αναχρηματοδότησης για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα και
3ο, την παραίτηση των δανειστών από το δικαίωμα αύξησης των επιτοκίων κατά 2%, κατά την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα το 2017.
Θετικά αποτιμά την όλη πρόοδο που έχει επιτευχτεί στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Ο Γάλλος αξιωματούχος θεώρησε «επιθυμητή και εφικτή» μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016 (στις 5/12 το Eurogroup), κάτι που θα σημάνει την επιστροφή της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης το 2017.
Μάλιστα, αφού εξέφρασε την στήριξη του προς τις ελληνικές Αρχές, προανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, με τον στόχο να παραμένει η ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό.

Θετικά αποτιμά το Eurogroup το ΥΠΟΙΚ - «Επιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα για αξιολόγηση και χρέος»

Θετικά αποτιμούν τη σημερινή (7/11) συνεδρίαση του Eurogroup πηγές του υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας παράλληλα πως το κλίμα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν κλίμα.
Όπως αναφέρεται, η σημερινή συνεδρίαση επαναβεβαίωσε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αλλά και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο 2016.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.


Νωρίτερα το BankingNews.gr ανέφερε: 

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, το 2018, έστειλαν Schaeuble και Dijsselbloem, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα. 

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Δεν θα συζητήσουμε κανένα μέτρο για το ελληνικό χρέος πλην εκείνων που συμφωνήθηκαν το Μάιο του 2016 και πριν την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 
Σήμερα θα ενημερωθούμε για την πρόοδο της Ελλάδας. 
Δεν θα συζητήσουμε κανένα μέτρο για το ελληνικό χρέος πλην εκείνων που συμφωνήθηκαν το Μάιο.
Μετά την πρώτη αξιολόγηση θα κάνουμε ότι μπορούμε και όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση θα λάβουμε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν το Μάιο για το ελληνικό χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Schaeuble.
Επίσης, όπως ανέφερε, στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης θα αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, η παρουσία του οποίου είναι σημαντική για τη Γερμανία, πρόσθεσε. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
«Σήμερα μιλάμε μόνο για την πρόοδο της Ελλάδας.
Μόλις ενημερωθούμε από τους θεσμούς για την πρόοδο της Ελλάδας θα σας απαντήσω εάν στις 5/12 θα έχουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ανέφερε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απίθανο να δώσει λεπτομέρειες για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Το Μάιο του 2016 είπαμε ότι υπάρχουν πολλά πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Είναι πιθανό να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Dijsselbloem ανέφερε ότι το ΔΝΤ ενημέρωσε ότι μπορεί να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής λύσης έως τα τέλη του 2016, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους. 
Στο σημερινό Eurogroup θα συζητήσουμε την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και την τεχνική βοήθεια που μπορούμε να παράσχουμε στην Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, διαπιστώνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλή τροχιά. 
Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Μ. Noonan.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr 
Διαβεβαιώσεις ότι η β' αξιολόγηση θα κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, χωρίς τον παραμικρό πειραματισμό από την πλευρά της Αθήνας, που ανασαίνει μόνο για να ακούσει τις αποφάσεις για το χρέος, αναμένεται να παράσχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σημερινό Eurogroup.
Μπορεί στην ατζέντα της σημερινή συνόδου να μην υπάρχουν ανοικτά θέματα προς συζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο υπουργικές παρεμβάσεις αλλά και σχόλια στο περιθώριο για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι αδύνατον να μην υπάρχουν.
Μόνο η τρύπα του 1 δισ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2017 δεν θα περάσει έτσι από τους υπουργούς της ευρωζώνης και ιδιαίτερα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πλήρως ενημερωμένος από τους θεσμούς για το κενό των 400 - 500 εκατ. ευρώ στους πόρους χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τα 400 εκατ. ευρώ που δεν κόπηκαν από τις αμυντικές δαπάνες, θα  διατηρήσει την πίεση στην ελληνική πλευρά - η οποία εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη διετία 2017 - 2018.
Αλλωστε, το υψηλό πλεόνασμα των εσόδων που φθάνει στο τέλος Οκτωβρίου τα 2,3 δισ. ευρώ ή το 1,3% του ΑΕΠ μπορεί από μόνο του να εξουδετερώσει τις νέες πιέσεις των θεσμών.
Η υπεραπόδοση αυτή των εσόδων –που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καταιγίδας των φόρων και όχι της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ– εξυπηρετεί τη δεδομένη χρονική στιγμή τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία μιας γραμμής άμυνας απέναντι στους δανειστές.
Μένει να δούμε αν η «σκληρή» ομάδα των πιστωτών πεισθεί από τα ελληνικά επιχειρήματα ότι δεν πρόκειται για έκτακτο γεγονός, αλλά για κάτι το οποίο θα έχει διάρκεια, καθώς υπάρχουν στοιχεία πάγιου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα στη ροή των φορολογικών εισπράξεων.
Από την άλλη, δρομολογούνται παρεμβάσεις, όπως η επανεξέταση κοινωνικών επιδομάτων, με τη διαδικασία της επισκόπησης των δαπανών (spending review) ώστε να ξεπερασθεί το μεγάλο «αγκάθι» με το κενό στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.
Πρόκειται για προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα με «κόστος» μόλις 247,4 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, μεταξύ των οποίων είναι επιδόματα γάμου, τέκνων, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, διακοπών για ανέργους, τα οποία έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη συνέχεια το σχέδιο του εξορθολογισμού.
Το τοπίο στα προνοιακά επιδόματα θα ξεκαθαρίσει στη δεύτερη φάση αυτής της αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Νοεμβρίου.
Πέραν των δημοσιονομικών, για τους πιστωτές στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά ο «καυτός» φάκελος των εργασιακών.
Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για το οικονομικό επιτελείο το διετές πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, το οποίο έχει δημοσιονομικό κόστος 118 εκατ. ευρώ.
Οι επιτελείς είχαν υποσχεθεί στο κουαρτέτο ότι θα βρουν ισοδύναμα μέτρα μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Η κυβέρνηση προχωρά με στόχο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου –που είναι το τελευταίο αυτής της χρονιάς–, τη στιγμή που οι δανειστές θεωρούν ρεαλιστικό αυτό το σενάριο τοποθετώντας τη συμφωνία στα μέσα Ιανουαρίου του 2017.
Αλλωστε, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και υπολογίζεται πως το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα έως το τέλος Φεβρουαρίου ακόμα και χωρίς τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη δεύτερη αξιολόγηση.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα με αυτή την καθυστέρηση δεν είναι μόνο ότι πηγαίνουν πίσω και οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά και ότι καθίστανται ακόμη πιο αντίξοες για την ελληνική πλευρά οι συνθήκες στην Ευρώπη.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, ώς τις 22 Οκτωβρίου), θα οδηγήσουν σε σκληρότερη στάση έναντι της χώρας μας, κάτι που ήδη έχει φανεί…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης