Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αυξημένες ιδιωτικοποιήσεις μέχρι 14,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ρωσία στην 3ετία 2017-2019

Reuters: Αυξημένες ιδιωτικοποιήσεις μέχρι 14,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ρωσία στην 3ετία 2017-2019
Μερικές από τις πρώτες ρωσικές εταιρείες που θα τεθούν προς ιδιωτικοποίηση το 2017 θα είναι η 2η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα VTB, η ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot και το εμπορικό λιμάνι του Novorossiysk
Σε αυξημένα έσοδα 16 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 14,5 δισ. ευρώ) από ιδιωτικοποιήσεις προσβλέπει για την τριετία 2017-2019 η Ρωσία, μέσω της πώλησης μεριδίων σε μεγάλες κρατικές εταιρείες της χώρας.
Αυτό επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Alexei Ulyukayev σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κάποιον κίνδυνο στον ενδεχόμενο διπλασιασμό του δημοσίου χρέους της Ρωσίας (έως 25% του ΑΕΠ) σε ρούβλια.
Το Κρεμλίνο είχε προγραμματίσει πληθώρα ιδιωτικοποιήσεων για το 2016 με στόχο να μειώσει το έλλειμμα που προκαλεί η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, όμως ήλπιζε ότι στα προσεχή έτη θα μείωνε τον αριθμό και την αξία των ιδιωτικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τριετή προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας, το 2017 υπολογίζονταν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 138 δισ. ρουβλίων, ακολουθούμενες από επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις 14 δισ. ρουβλίων για κάθε ένα από τα έτη 2018 και 2019 (σύνολο 166 δισ. ρούβλια ή περίπου 2,3 δισ. ευρώ).
Η αναφορά του Ulyukayev στις ιδιωτικοποιήσεις της τριετίας 2017-2019 αντιστοιχεί σε αξία επταπλάσια της προϋπολογισθείσας.
Οι συμφωνίες ιδιωτικοποίησης που αναμένεται να έχουν υπογραφεί στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2016, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν σε αξία τα 15 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την εξορυκτική εταιρεία διαμαντιών Alrosa, την πετρελαϊκή εταιρεία Bashneft και την εν εξελίξει συμφωνία για την Rosneft.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας, μερικές από τις πρώτες εταιρείες που θα τεθούν προς ιδιωτικοποίηση το 2017 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα VTB, η ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot και το εμπορικό λιμάνι του Novorossiysk.
Αργότερα, θα ακολουθήσουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, η Rostelecom, ακόμα και η εταιρεία πετρελαιαγωγών Transneft.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης