Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη σε αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις τιμές των ναύλων δεξαμενόπλοιων

Έκρηξη σε αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις τιμές των ναύλων δεξαμενόπλοιων
Αυξήθηκε το ημερήσιο κόστος των ναύλων από τα 4.000 δολάρια σε περισσότερα από 17.000 δολάρια
Μία έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς βενζίνης στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ εκτόξευσε στα ύψη τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων, που θα μεταφέρουν καύσιμα από την Ευρώπη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο ο αγωγός παραμένει εκτός λειτουργίας.
Ο αγωγός Colonial μεταφέρει περίπου το 1/3 των συνολικά 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης την ημέρα, που καταναλώνεται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
Η διακοπή ροής λόγω της έκρηξης οδήγησε στη ναύλωση περίπου 14 δεξαμενόπλοιων, που θα μεταφέρουν βενζίνη από την Γηραιά Ήπειρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυξάνοντας το ημερήσιο κόστος των ναύλων από τα 4.000 δολάρια σε περισσότερα από 17.000 δολάρια.
Σύμφωνα με ναυλομεσίτη τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο πανικός που ακολούθησε την έκρηξη στον αγωγό, ήταν τόσο μεγάλος, που οι έμποροι έσπευσαν να ναυλώσουν όσο-όσο δεξαμενόπλοια, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις καυσίμων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με εμπόρους και ναυλομεσίτες, κερδισμένα θα βγουν και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, τα οποία θα κληθούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης, δίνοντας σημαντική ώθηση στα κέρδη τους.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι επισκευές στον αγωγό μπορεί να ολοκληρωθούν σε 2 εβδομάδες, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς το χρονικό διάστημα επαναλειτουργίας του μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς αφενός πρώτα πρέπει να γίνουν δοκιμές και αφετέρου επειδή υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης