Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα στη Citigroup από τον εποπτικό φορέα CFTC για τη διαπραγμάτευση interest rate swaps

Έρευνα στη Citigroup από τον εποπτικό φορέα CFTC για τη διαπραγμάτευση interest rate swaps
Η Citigroup διαθέτει interest rate swaps με υποκείμενη αξία αναφοράς δανείων (notional value) μεγαλύτερη των 33 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ
Έρευνα στις συνθήκες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης συμβολαίων ανταλλαγής σταθερών ή/και κυμαινόμενων επιτοκιακών χρηματοροών (interest rate swaps) στις ΗΠΑ από τις επενδυτικές τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη από την εποπτική αρχή παραγώγων Commodity Futures Trading Commission (CFTC), όπως γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 η Citigroup, προσθέτοντας ότι η ίδια αποτελεί αντικείμενο της έρευνας, με την οποία συνεργάζεται.
Τα interest rate swaps συνδέονται με τα επιτόκια που φέρουν υποκείμενα χρηματο-οικονομικά προϊόντα δανεισμού - όπως π.χ. τα ομόλογα - και χρησιμοποιούνται εκτενώς από επιχειρήσεις ως μέσο διαχείρισης του κινδύνου της έκθεσής τους σε μεταβολές επιτοκίων, με τις τράπεζες συχνά να προτίθενται να διαδραματίσουν το ρόλο του αντισυμβαλλόμενου, λαμβάνοντας τις αντίθετες θέσεις από αυτές που θέλουν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.
Μόνο η Citigroup, διαθέτει interest rate swaps με υποκείμενη αξία αναφοράς δανείων (notional value) μεγαλύτερη των 33 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ, που βεβαίως είναι ονομαστική και δεν αντικατοπτρίζει τις ανταλλασσόμενες επιτοκιακές χρηματοροές, που είναι σημαντικά μικρότερες.
Κατά τη διάρκεια του 2016, πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία κατέθεσαν αγωγές κατά δεκάδων τραπεζών στις ΗΠΑ - περιλαμβανομένης της Citigroup - κατηγορώντας τες ότι συνωμότησαν για να αποτρέψουν άλλες εταιρείες από το να αναπτύξουν μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης interest rate swaps με τη μορφή οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς με στόχο τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών τους.
Όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες, οι τράπεζες προτιμούν να αφήσουν την αγορά των interest rate swaps να παραμείνει αδιαφανής, ώστε να ωφελούνται οι ίδιες εις βάρος των πελατών τους.
Οι τιμές των interest rate swaps σήμερα, δεν έχουν σταθερές αξίας αγοράς, αλλά εξάγονται δευτερογενώς από άλλες αγορές, ενέχοντας ένα στοιχείο αυθαίρετου υπολογισμού.
Η εποπτική αρχή CFTC είχε επιβάλει πρόστιμο 425 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ στη Citigroup μόλις τον Μάιο του 2016, κατηγορώντας την ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει επιτοκιακούς δείκτες αναφοράς, όπως το Libor και το Tibor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης