Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδικές εκλογές: Πρώτο το Ανεξάρτητο Κόμμα με 30%, ακολουθούν οι Αριστεροί - Πράσινοι με 16% και οι Πειρατές με 14%

Ισλανδικές εκλογές: Πρώτο το Ανεξάρτητο Κόμμα με 30%, ακολουθούν οι Αριστεροί - Πράσινοι με 16% και οι Πειρατές με 14%
Καταποντίστηκε στις ισλανδικές εκλογές το κόμμα του πρωθυπουργού που ήταν στα Panama Papers παίρνοντας 10%
H υποστήριξη για τους Πειρατές στην Ισλανδία δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη, όσο αναμενόταν, κάνοντας έτσι λιγότερο πιθανό να είναι το αντισυστημικό αυτό κόμμα μέρος μίας κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα νωρίς την Κυριακή 30/10.
Οι ψηφοφόροι ήθελαν να διώξουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση με την τρέχουσα μορφή της, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος, το Ανεξάρτητο Κόμμα πήρε μεγαλύτερο προβάδισμα απ' ό,τι αναμενόταν, κάτι που δείχνει ότι το εκλογικώ σώμα αναγνώρισε τις προσπάθειές του να σταθεροποιήσει την οικονομία μετά την κατάρρευση του 2008.
Το κόμμα των Πειρατών που ιδρύθηκε από ακτιβιστές του ίντερνετ ήρθε τρίτο σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις και παρόλο που είχε τριπλάσια υποστήριξη από τις προηγούμενες εκλογές, το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο απ' ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Το Ανεξάρτητο Κόμμα και οι Πειρατές συνεργάζονταν μέχρι τώρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Με το 40% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το κεντροδεξιό Ανεξάρτητο Κόμμα συγκεντρώνει το 30%, οι Αριστεροί - Πράσινοι το 16% και οι Πειρατές το 14%.
"Οι εσωτερικές μας προβλέψεις έδειχναν ότι το ποσοστό μας θα κυμανθεί μεταξύ 10-15%, κι έτσι είμαστε στην κορυφή αυτής της κλίμακας, δεν περιμέναμε να πάρουμε 30%" ανέφερε η ηγέτιδα των Πειρατών και ποιήτρια Birgitta Jonsdottir στο Reuters από το λιμάνι του Ρέικιαβικ.
Ούτε τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που ήταν μέχρι τώρα στην κυβέρνηση, ούτε τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που καθοδηγούνται από τους Πειρατές μπορούν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Τρεις πολιτικοί αναλυτές είπαν στο Reuters ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουν τι τελικά θα προκύψει όταν όλες οι ψήφοι καταμετρηθούν.
Σε μία κλειστή κούρσα, το νέο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό.
Το φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα δεν έχει ταχθεί ακόμα με κάποια πλευρά.
Σε αντίθεση με το Ανεξάρτητο Κόμμα, που κερδίζει την πρώτη θέση, ο κυβερνητικός του εταίρος, το Προοδευτικό συγκεντρώνει μόνο το 10%.
Το Προοδευτικό Κόμμα δέχτηκε μεγάλο πλήγμα τον Απρίλιο του 2016, όταν ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson παραιτήθηκε καθώς τα Panama Papers έδειξαν ότι διατηρούσε offshore εταιρία, η οποία κρατούσε εκατομμύρια δολάρια σε χρέος από τις πτωχευμένες ισλανδικές τράπεζες.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ποιο ή, ποια κόμματα θα πάρουν την εξουσία σε αυτό το μικρό νησί, καθώς ο πρόεδρος Gudni Johannesson θα δώσει την εντολή σε αυτό που θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
"Δεν ξέρω ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα, από τη στιγμή που είμαστε το κόμμα που προηγείται θα βρισκόμαστε στην επόμενη κυβέρνηση" ανέφερε ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Κόμματος Bjarni Benediktsson.
Το Ανεξάρτητο Κόμμα υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους και ότι θα συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη.
Η οικονομική ανάπτυξη, τονώθηκε και από τον τουρισμό, και αναμένεται να ανέλθει στο 4,3% το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης