Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές – Μάχη μεταξύ του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και αντιπολίτευσης

Ισλανδία: Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές – Μάχη μεταξύ του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και αντιπολίτευσης
Οι Ισλανδοί προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ισλανδία, με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για δείχνουν «σκληρή» μάχη μεταξύ του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Κόμμα των Πειρατών.
Οι Ισλανδοί προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται στη σκιά του πρόσφατου σκανδάλου των Panama Papers, με την πίστη τους στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα κλονισμένη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σημειώνεται ότι αρκετές σημαντικές προσωπικότητες της κυβέρνησης κατονομάσθηκαν στα Panama Papers από τα οποία αποκαλύφθηκε ένας κατάλογος με τα ονόματα 600 Ισλανδών με υπεράκτιες εταιρείες, ενώ μετά το σκάνδαλο σημειώθηκαν διαδηλώσεις στη χώρα, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Sigmundur Gunnlaugsson του Προοδευτικού Κόμματος και στις σημερινές πρόωρες εκλογές.
Συνήθως η συμμετοχή στην Ισλανδία στις εκλογές είναι υψηλή, γύρω στο 80%, όμως είναι λιγότερο πιθανό οι νεαροί ψηφοφόροι να ψηφίσουν, κάτι που μπορεί να περιορίσει την υποστήριξη προς το Κόμμα των Πειρατών.
Σε ό,τι αφορά το Κόμμα των Πειρατών, που ιδρύθηκε από ακτιβιστές του Ίντερνετ και του οποίου ηγείται η ποιήτρια και πρώην εκπρόσωπος του WikiLeaks, Birgitta Jonsdottir, υπόσχεται να βάλει τέλος στη διαφθορά, να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον αμερικανό καταμηνυτή ατασθαλιών Edward Snowden και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση του εικονικού νομίσματος bitcoin.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα θα χάσουν τη πλειοψηφία που έχουν σήμερα στη βουλή, την Αλθίνγκι (Althing), που συχνά περιγράφεται ως το παλαιότερο κοινοβούλιο του κόσμου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρουν έναν τρίτο εταίρο για να παραμείνουν στην εξουσία.
Το Κόμμα των Πειρατών θα επιχειρήσει να σχηματίσει πλειοψηφία με τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης: Το Κίνημα Αριστερών - Πράσινων, τη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία και το Ακτινοβόλο Μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου από τους οργανισμούς Visir και Stod 2 έδειξε ότι τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την υποστήριξη του 37% των ψηφοφόρων, ενώ 47% περίπου συγκέντρωσαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πάντως, παρόλο που η διαφορά είναι μικρή στο αποτέλεσμα, το νεοϊδρυθέν Vidreisn, το Κόμμα Μεταρρύθμισης, μπορεί να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης