Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης - Στις 14/11 επιστρέφουν οι θεσμοί - Παραμένουν τα ακανθώδη ζητήματα

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης - Στις 14/11 επιστρέφουν οι θεσμοί - Παραμένουν τα ακανθώδη ζητήματα
Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι γίνονται ταυτόχρονα συζητήσεις με όλους, και όχι παράλληλες, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος τη αξιολόγησης με τους δανειστές, οι οποίοι θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου».
Αυτό δήλωσε, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας πως σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά πεδία αυτού του ελέγχου.
Ωστόσο, τα ακανθώδη ζητήματα, όπως είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και το φορολογικό παραμένουν πάνω στο τραπέζι, όπως σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι γίνονται ταυτόχρονα συζητήσεις με όλους, και όχι παράλληλες, για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το οικονομικό επιτελείο δεν έκανε ξεχωριστές επαφές με την εκπρόσωπο του Ταμείου στη χώρα μας, Delia Velculescu, αλλά ό,τι διάλογος έγινε ήταν υπό την παρουσία όλων των εκπροσώπων.
Σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί έθεσαν θέμα νέων περικοπών στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι δεν έχει τέτοια ένδειξη, για να προσθέσει χαρακτηριστικά «δε θα πέσω από την καρέκλα, εάν αυτό το κάνουν στο μέλλον».

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankingNews.gr:

Βρίθει από «αστερίσκους» ο πρώτος κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης που θα κλείσει αρχές 2017
Διπλά «ραντεβού», για δημοσιονομικό και εργασιακά, θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η «εμπλοκή» που παρατηρείται στα πολλά πεδία αυτής της επισκόπησης.
Τελευταία ημέρα, του πρώτου κύκλου της δεύτερης αξιολόγησης ,και οι δύο πλευρές αναμένεται να συνοψίσουν το αποτέλεσμα αυτών των επαφών.
Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους από την Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Φραντσέσκο Ντρούντι, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι και από το ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν πήραν την τροπή την οποία θα ήθελε η ελληνική πλευρά.
Οι διαφωνίες στα περισσότερα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης ήταν πολλές (εξωδικαστικός συμβιβασμός, «ακατάσχετο» λογαριασμό, πρωτογενή πλεονάσματα, «μαύρο χρήμα», ειδικά μισθολόγια κ.ά), με αποτέλεσμα οι πιστωτές μπορεί να φεύγουν την Παρασκευή από την Αθήνα πλην όμως θα ορίσουν τη δουλειά που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι να επιστρέψουν και πάλι στην χώρα μας. Εκτιμάται ότι αυτή θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα μας.
Συνοδευόμενος από Αμερικανούς επιχειρηματίες, ο «πλανητάρχης» πρόκειται να αφιχθεί 15 Νοεμβρίου στην Ελλάδα και τα θέματα τα οποία θα βρεθούν στην «ατζέντα» της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα είναι το τρίτο μνημόνιο, οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και φυσικά οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Ας σημειωθεί ότι η Αθήνα βαδίζει σε αυτό το θέμα έχοντας «σύμμαχο» το ΔΝΤ το οποίο εξακολουθεί να «ξιφουλκεί» με το Βερολίνο πάνω σε αυτό το θέμα.
Όσο κι αν η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θεωρούν κάτι τέτοιο μη ρεαλιστικό και εκτιμούν πως το μπρα-ντε-φερ θα συνεχιστεί ως τις αρχές του 2017.
Άλλωστε, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και υπολογίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα έως το τέλος Φεβρουαρίου ακόμα και χωρίς τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη δεύτερη αξιολόγηση.
Επιπλέον, το κίνητρο που είχε η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υποτίθεται πως είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο, κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον φάνηκε ότι τα δύο αυτά ζητήματα είναι απίθανο να ξεκαθαρίσουν ως το τέλος του έτους.
Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι πως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, συμπαρασύροντας και τη διαπραγμάτευση για το χρέος, τόσο πιο αντίξοες για την ελληνική πλευρά γίνονται οι συνθήκες στην Ευρώπη. Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, ως τις 22 Οκτωβρίου), θα οδηγήσουν σε σκληρότερη στάση έναντι της χώρας μας, κάτι που ήδη έχει φανεί και από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών.
Οπότε μπροστά είναι οι νέες μεγάλες μάχες που καλείται να δώσει η κυβέρνηση, με την κατάληξη να είναι λίγο πολύ γνωστή…

Αναλυτικότερα το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:
10.00-11.30 Αγορά εργασίας (follow-up)
11.30 -12.00 Πορεία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
13.00-15.30 Χρηματοπιστωτικά (follow-up)
15.30-17.30 Δημοσιονομικά
17.30-19.30 Ανασκόπηση και κλείσιμο

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης