Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βόμβα από ESM: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό χρέος - ΔΝΤ: Παράλληλη διαπραγμάτευση για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Βόμβα από ESM: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό χρέος - ΔΝΤ: Παράλληλη διαπραγμάτευση για συμμετοχή στο πρόγραμμα
«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε ο Regling
Την ώρα που στην Ελλάδα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, η παρέμβαση-βόμβα του επικεφαλής του ESM Klaus Regling για το χρέος, προκαλεί... πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), Klaus Regling, μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης (27/10).
«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε ο Regling, συντασσόμενος με τη γερμανική κυβέρνηση απέναντι σε άλλου σημαντικούς - όπως τους χαρακτηρίζει η Wall Street Journal - πιστωτές της Ελλάδα για το ζήτημα της μείωσης του εθνικού χρέους της χώρας.
Μπορεί το εθνικό χρέος της Ελλάδας να έχει ανέλθει κοντά στο 180% επί του ΑΕΠ της χώρας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο «αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο, αν πληρώνει επιτόκιο μόλις 1%», είπε ο Regling, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η Αθήνα πληρώνει λιγότερο για το χρέος της, σε σχετικούς όρους, από ό,τι οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, λόγω του φθηνού δανεισμού από τον ESM.
«Συμφωνώ περισσότερο [για το ζήτημα του χρέους] με τον Schaeuble, από ό,τι με τη Lagarde», φέρεται ειπών ο Klaus Regling, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η WSJ.
Ο ίδιος υπογράμμισε την τεράστια εξοικονόμηση που η Ελλάδα πετυχαίνει με το να δανείζεται από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, εξοικονόμηση που, όπως είπε, αντιστοιχεί σε 55 επί του εθνικού ΑΕΠ κάθε χρόνο.
«Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», δήλωσε ο Regling, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Αλληλεγγύη υπάρχει ήδη και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που από το 2012 έως σήμερα έχουν συμφωνήσει να δανείσουν την Ελλάδα 170 δισ. ευρώ, έχουν επισημάνει πως μέτρα για τη μείωση του χρέους είναι πιθανά, μόνο αν η Αθήνα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της.
Αυτή η υπόσχεση από την Ευρωζώνη να «βοηθήσει αν η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της, είναι εύλογη», είπε ο Regling. 
Ο ίδιος είπε ότι δεν αναμένει η Ελλάδα να χρειαστεί νέο σχέδιο διάσωσης μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας - που σε άλλα νέα σήμερα άλλαξε ιδιοκτήτη.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice, που, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι απεσταλμένοι του ΔΝΤ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι δύο διαδικασίες είναι ξεχωριστές.
Επιθυμία του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Rice, είναι να πετύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.
Όπως είπε, το ΔΝΤ είναι πιθανό να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει οικονομικά ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εντός του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επαναδιατύπωσε πως το Ταμείο είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Δε θεωρούμε ότι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι του 3,5%, μπορούν να επιτευχθούν με το σημερινό πρόγραμμα, επισήμανε.
Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο Rice επανέλαβε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο.
Τόνισε, δε, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς επηρεάζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα των New York Times σχετικά με συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Rice απάντησε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης το Ταμείο (ΙΕΟ) για την παροχή δεδομένων, προσθέτοντας πως όπως και σε κάθε γραφειοκρατικό θεσμό, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης