Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση η κυβέρνηση της Πορτογαλίας - Παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι

Fitch: Προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση η κυβέρνηση της Πορτογαλίας - Παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι
Οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα παραμένουν αδύναμες, σημειώνει ο Fitch
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2017 υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο δεν «απαντά» πλήρως στους δημοσιονομικούς κινδύνους που υπάρχουν λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και των παραδοσιακών προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings, σχολιάζοντας το προσχέδιο του πορτογαλικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα και στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα 1,6% επί του ΑΕΠ το 2017, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 2,4% το 2016.
Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται τόσο με την αύξηση των εσόδων (κατά 0,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ), όσο και με τη μείωση των δαπανών (κατά 0,4 ποσοστιαίων μονάδων).
Το προσχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2017 στο 1,1%, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον οίκο, το προσχέδιο συμφωνεί με την εκτίμησή του πως οι πορτογαλικές αρχές θα συνεχίσουν να περιορίζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, παρά τη ρητορική της κυβέρνησης κατά της λιτότητας και παρά μέτρα, όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων.
Το σχέδιο προϋπολογισμού κρίνεται, σύμφωνα με τον Fitch, πιο ρεαλιστικό ως προς το χρέος της χώρας, το οποίο προβλέπεται στο 128,3% επί του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, σε σύγκριση με 122,3% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου του 2016.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η διαφορά αυτή εξηγείται από τον υπολογισμό ποσού 2,7 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση της Caixa Geral de Depositos και τον αποκλεισμό των πιθανών απροσδόκητων κερδών από την πώληση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των Banif και Novo Banco.
Συνολικά, σημειώνει ο Fitch, το προσχέδιο εκτείνει το ιστορικό συνετής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ προσθέτει πως ο κίνδυνος των συγκρούσεων του κυβερνώντος κόμματος με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ φαίνεται πως έχει υποχωρήσει σημαντικά, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα.
Ο Fitch τονίζει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι η υποτονική ανάπτυξη, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 εξισορροπεί τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως είναι η μείωση ορισμένων φόρων και ορισμένες νέες κοινωνικές παροχές.
Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον οίκο, μπορούν να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση, όχι όμως και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις.
Επιπλέον, οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα παραμένουν αδύναμες.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, λέει ότι η κυβέρνηση εξετάζει «μια συστημική λύση» για τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών που θα είναι «ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές», αλλά δεν παρέχονται λεπτομέρειες.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη, από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, έχει ήδη οδηγήσει την κυβέρνηση να αυξήσει τις προβλέψεις για το έλλειμμα το 2016 σε 2,4% επί του ΑΕΠ, έναντι 2,25.
Ωστόσο, ο οίκος παραμένει επιφυλακτικός και αναμένει πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί τελικά στο 2,7% το τρέχον έτος.
Τέλος, ο οίκος υπενθυμίζει πως η αξιολόγηση BB+/σταθερή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας περιορίζεται από το υψηλό χρέος και την ασθενή ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης