Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξωδικαστικό μηχανισμό, ακατάσχετο λογαριασμό και το πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ... όλα σε ένα...

Εξωδικαστικό μηχανισμό, ακατάσχετο λογαριασμό και το πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ...  όλα σε ένα...
Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει θέσει προτεραιότητες και το μόνο που κάνει είναι να τα βάζει όλα στο τραπέζι αφήνοντας το κουαρτέτο να πάρει την τελική απόφαση
Στον… αέρα βρίσκεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, παρότι ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κάνει λόγο για συμφωνία με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το κουαρτέτο δεν έχει αντίρρηση να δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός, με ημερομηνία λήξης, ενώ θεωρεί ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης εκτινάσσει στα ύψη τον ηθικό κίνδυνο με την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού που μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των επιχειρήσεων που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή διατυπώνονται φόβοι μήπως διαμορφωθεί κλίμα παγώματος οφειλών προς τράπεζες το δημόσιο και τους προμηθευτές.
Στο μεταξύ ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτουργεί ανταγωνιστικά στα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις και το κυριότερο «δυναμιτίζει» το πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
Το σύνηθες για την ελληνική πραγματικότητα είναι ότι τρεις διαφορετικοί υπουργοί ζητούν ρύθμιση οφειλών από τους δανειστές.
Στην ελληνική έκδοση δεν ισχύει αυτό που λένε οι τρείς σωματοφύλακες «όλοι για έναν και ένας για όλους», αλλά στη περίπτωση τη δική μας ισχύει «ο καθένας για τον εαυτό του».
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν μπορούν να βγάλουν άκρη όταν οι υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης ζητούν ρυθμίσεις οι οποίες στο τέλος έχουν κοινή παρανομαστή την αδυναμία πληρωμής οφειλών.
Οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο σημείο μηδέν μέσω των εκπροσώπων τους διαμηνύουν ότι τα θέλουν όλα για να επιβιώσουν.
Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας είπε χαρακτηριστικά όταν στον εξωδικαστικό μηχανισμό γίνει και «κούρεμα» οφειλών προς τις τράπεζες την εφορία και τους προμηθευτές τι χρειάζεται η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού.
Όπως και το «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ;
Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει θέσει προτεραιότητες και το μόνο που κάνει είναι να τα βάζει όλα στο τραπέζι αφήνοντας το κουαρτέτο να πάρει την τελική απόφαση.
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό υπάρχει μια εκτίμηση ότι μπορεί να ενταχθούν έως 300.000 επιχειρήσεις, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει κάποιος με ακρίβεια τον αριθμό των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και που δεν είναι.
Ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι αν γίνει «κούρεμα» οφειλών ή ρύθμιση σχεδόν όλες θα μπορεί να επιβιώσουν.
Το τελευταίο ζήτημα που προέκυψε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να οφείλει τον ΦΠΑ ή τον ΦΜΥ και πιθανότητα θα εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις.
Το βέβαιο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τις οφειλές των επιχειρήσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι Θεσμοί έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους τον ηθικό κίνδυνο δηλαδή με την έγκριση τους να δημιουργηθεί μια γενιά μπαταχτσήδων.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα είναι πιο εύχρηστος για τις επιχειρήσεις εκείνες που δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις προκύπτουν ζητήματα χωρίς μέχρι στιγμής να δίνονται απαντήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης