Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2017

Commerzbank: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2017
Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα αλλάξει και τους κανόνες του προγράμματος αγοράς ομολόγων εκτιμά η Commerzbank 
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε επέκταση της διάρκειας του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Asset Purchase Program - APP) έως τα τέλη του 2017 - έναντι λήξης του APP τον Μάρτιο του 2017 - διατυπώνουν ο Christoph Weil, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, με τον δομικό πληθωρισμό να συνεχίζει να υπολείπεται του στόχους της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα αγορά ομολόγων αναμένεται να επεκταθεί έως τα τέλη του 2017.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/10), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δε συζήτησε για την επέκταση του προγράμματος, αλλά ούτε και για την έξοδο από αυτό.
Επίσης, δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα αλλαγών στις παραμέτρους του προγράμματος.
Σύμφωνα με την Commerzbank, αυτά θα τοποθετηθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα γνωρίζει τις νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά και τα πορίσματα μελετών που διεξάγουν ομάδες εργασίας σχετικά με τυχόν αλλαγές στους κανόνες του APP.
«Είναι δίκαιο να θεωρούμε πως η τράπεζα εσωτερικά έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης (tapering) του προγράμματος, ωστόσο είναι σοβαρός ο κίνδυνος ότι η όποια ένδειξη πως αυτή η συζήτηση λαμβάνει χώρα θα φανεί στις αγορές ως σημάδι πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται», ανέφερε ο Weil.
Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον ο Draghi υπαινίχθηκε πως οι αγορές δε θα σταματήσουν απότομα, αν και όπως και να έχει το πρόγραμμα απέχει αρκετά από την ολοκλήρωσή του.
Με τον δομικό πληθωρισμό να συνεχίζει να υπολείπεται του στόχους της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα αγορά ομολόγων αναμένεται να επεκταθεί έως τα τέλη του 2017
Εντούτοις, σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank, «εκτιμούμε πως με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, η ΕΚΤ δε θα μπορεί να βρει επιλέξιμα ομόλογα για αγορές στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, ως εκ τούτου, αναμένουμε πως τον Δεκέμβριο η τράπεζα δε θα έχει επιλογή από το να αλλάξει τους κανόνες του προγράμματος».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης