Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Επιστημονικό πόρισμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας έκανε χρήση χημικών όπλων

Guardian: Επιστημονικό πόρισμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας έκανε χρήση χημικών όπλων
Η Ρωσία μπλόκαρε τις κυρώσεις από τη Δύση σε βάρος της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων
Η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για μία τρίτη χημική επίθεση ενάντια σε μία περιοχή ανταρτών, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, επικαλούμενος ένα επιστημονικό πόρισμα.
Σε μία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή 21/10, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συριακές δυνάμεις ήταν πίσω από μία επίθεση σε επαρχία του Ιντλίμπ, τον Μάρτιο του 2015.
"Μία συσκευή που έπεσε από μεγάλο ύψος, χτύπησε στο έδαφος και αποδέσμευσε το τοξικό υποκατάστατο που επηρέασε τον πληθυσμό" ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτόπτες μάρτυρες και προσωπικό του νοσοκομείου αναγνώρισαν την ορμή και τα συμπτώματα του αερίου χλωρίνης.
"Είναι ζωτικής σημασίας να καταστήσουμε αυτούς που χρησιμοποιούν ή, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, υπεύθυνους για τις πράξεις τους, όπως είναι θεμελιώδες να αποτρέψουμε όλους εκείνους που θεωρούν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι από τη χρήση τους" ειπώθηκε στο πάνελ.
Ο κοινός ερευνητικός μηχανισμός του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, γνωστός και σαν "Jim", κατηγόρησε τον Αύγουστο του 2016 τις συριακές δυνάμεις ότι χρησιμποίησαν αέριο χλωρίνης σε άλλες δύο περιπτώσεις.
Κατηγόρησε επίσης και το Ισλαμικό Κράτος για τη χρήση αερίου μουστάρδας.
Το συμπέρασμα στο οποίο έφτασε η έκθεση σχετίζεται σε μία από τις τρεις αυτές επιθέσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν, όμως, αποδείξεις για τις άλλες δύο επιθέσεις.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι χρησιμοποιήθηκαν βαρέλια - βόμβες στην Kfar Zita στις 18 Απριλίου του 2014, καθώς τα απομεινάρια του μηχανισμού είχαν αφαιρεθεί.
Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως το κάνιστρο με ίχνη από χλωρίνη βρέθηκε στο Ιντλίμπι στις 24 Μαρτίου 2015.
Αλλά η ακριβής ώρα και τοποθεσία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και το κάνιστρο δεν μπορούσε να συνδεθεί με περιοχές των περιστατικών.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Συρίας, μπλόκαρε τις προσπάθειες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων, λέγοντας ότι οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν τον Αύγουστο του 2016, δεν οδήγησαν σε κάποιο συμπέρασμα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει την έκθεση την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, αλλά ο Vitaly Churkin, πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων.
Ο "Jim" έχει ερευνήσει εννέα περιπτώσεις για τη χρήση χημικών όπλων και ανακάλυψε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για δύο επιθέσεις με αέριο χλωρίνης στο Ιντλίμπ, στις 21 Απριλίου 2014 και στις 16 Μαρτίου 2015.
Ανέφερε επίσης ότι το ISIS είχε χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αέριο μουστάρδας στο Χαλέπι κοντά στα τούρκικα σύνορα στις 21 Αυγούστου 2015.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson υποστήριξε ότι τα ευρήματα του "Jim" δείχνουν τη βαρβαρότητα του συριακού καθεστώτος.
"Η χρήση χημικών όπλων είναι τρομακτική και μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οπότε είναι και σημαντικό να αποδοθούν και ευθύνες" ήταν τα λόγια του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης