Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ κατά Trump: Διασπείρει ψέματα και ξενοφοβία ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες

ΟΗΕ κατά Trump: Διασπείρει ψέματα και ξενοφοβία ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες
Σχεδόν χωρίς εξαίρεση πρόσφυγες και μετανάστες δεν συνιστούν απειλή τρομοκρατίας
Την αντίδραση του ΟΗΕ προκάλεσαν τα σχόλια του Donald Trump για τους Σύρους πρόσφυγες κατηγορώντας τον ότι διασπείρει «ψέματα και ξενοφοβία» όταν ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η σκληρή επίθεση ήρθε από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία πως τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την εισροή προσφύγων για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές ενέργειες ή ότι οι πρόσφυγες είναι με κάποιο τρόπο πιο επιρρεπείς στη ριζοσπαστικοποίηση από άλλους ανθρώπους», τόνισε ο Ben Emerson σε συνέντευξη Τύπου.
«Σχεδόν χωρίς εξαίρεση πρόσφυγες και μετανάστες δεν συνιστούν απειλή τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Βρετανός δικηγόρος.
«Στην πραγματικότητα βρίσκονται σε κίνδυνο και φεύγουν από περιοχές όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ιδιαίτερα ενεργές.
Και ανεύθυνες δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο κύριος Trump την Τετάρτη δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τις προκαταλήψεις και τον στιγματισμό», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Στο τρίτο και τελευταίο debate πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Trump κατηγόρησε την Clinton ότι δέχεται δεκάδες χιλιάδες Σύρους οι οποίοι «πιθανόν σε πολλές περιπτώσεις, όχι πιθανόν, οι οποίοι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις τάσσονται υπέρ του Ισλαμικού Κράτους».
Ο Emerson πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες στην Ευρώπη και αλλού έχουν υπονοήσει ότι οι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες «είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή ξένων μαχητών και μελών του Ισλαμικού Κράτους».
«Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία στατιστική στήριξη για αυτό τον ισχυρισμό», συμπλήρωσε.
«Ο λόγος που ξεχώρισα τον Donald Trump είναι επειδή πιστεύω ότι προχώρησε περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σίγουρα σύνδεση μεταξύ σημαντικού αριθμού Σύρων προσφύγων που εισέρχονται στις ΗΠΑ και του Ισλαμικό Κράτος, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ξενοφοβικό ψέμα», υπογράμμισε ο Emerson.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2015 περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια, δηλαδή ένα εκατομμύριο τον μήνα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους μόνο πέρυσι.
«Η σύνδεση μεταξύ του εκτοπισμού των ανθρώπων από τα σπίτια του και του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια των χωρών στις οποίες αναζητούν καταφύγιο έχει υπερτονιστεί ανεύθυνα και παραπλανητικά σε πολλές χώρες, με τον φόβο για την τρομοκρατία να χρησιμοποιείται ώστε να υποδαυλίζονται οι ανησυχίες της κοινής γνώμης εν μέσω προσφυγικής κρίσης», εξήγησε ο Emerson, προσθέτοντας ότι τα λεγόμενα του Trump είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης