Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild για συνάντηση Τσίπρα - Merkel: Η επιστροφή του επαίτη, προβληματικού Έλληνα

Bild για συνάντηση Τσίπρα - Merkel: Η επιστροφή του επαίτη, προβληματικού Έλληνα
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα «κούρεμα» του χρέους για το χρεοκοπημένο κράτους του, όμως για την Angela Merkel αυτό το αίτημα έρχεται σε πολύ κακή χρονική στιγμή, σύμφωνα με το περιοδικό
Μετά τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ο επόμενος προβληματικός τύπος που θα χτυπήσει την πόρτα της Angela Merkel είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θέλει να συναντηθεί με την καγκελάριο αύριο, Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Bild, σε σημερινό (20/10) δημοσίευμά του, που φέρει τον, καθόλου κολακευτικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό, τίτλο «Η επιστροφή του επαίτη Έλληνα».
Όπως αναφέρει το περιοδικό Bild, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα «κούρεμα» του χρέους για το χρεοκοπημένο κράτους του, όμως για την Angela Merkel αυτό το αίτημα έρχεται σε πολύ κακή χρονική στιγμή.
Τόσο η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, όχι απλώς απορρίπτουν το ενδεχόμενο (και επειδή θα χαθούν γερμανικά χρήματα), αλλά δέχονται πιέσεις και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμα δεν έχει συμμετάσχει στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο, αποτελεί προϋπόθεση της έγκρισης του προγράμματος από τη Bundestag (τη γερμανική «Απορρίπτουμε αυστηρά όποιο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους», ανέφερε ο Eckhardt Rehberg, στέλεχος του συγκυβερνόντος κόμματος CDU, σύμφωνα με το Bild.



Βρίσκεται, λοιπόν, η Merkel μπροστά σε ένα δίλημμα και, μάλιστα, προεκλογικά: κούρεμα χρέους ή έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης;
Ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται με το ζήτημα διότι δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί -ή πρέπει- να αλλάξει πολλούς από τους υπουργούς του.
Οι πολίτες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στον νόμο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ οι φήμες για εκλογές τον επόμενο χρόνο υπάρχουν και πάλι.
Για τον Έλληνα πρωθυπουργό η κατάσταση είναι και πάλι στενή.
Και εδώ έρχεται το ραντεβού με την Angela Merkel.
Στη συνέχεια, το Bild αναφέρεται στη στήριξη του Barack Obama στον Τσίπρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πει ότι θα πιέσει για μια λύση στο χρέος πριν το τέλος του 2016 (που θα φέρει και το τέλος της προεδρικής του θητείας), σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Και ο Obama θα επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, με το περιοδικό να αναφέρει πως η Ουάσινγκτον βλέπει έναν στρατηγικό εταίρο πριν τη Μέση Ανατολή.
Βασικά ζητήματα της επίσκεψης: αμερικανικό συμφέρον να μην είναι πολύ κοντά με τη Μόσχα ο Τσίπρας και χρέος.
Αυτά θεωρούνται ευρωπαϊκά προβλήματα, και άρα γερμανικά προβλήματα, για την Ουάσινγκτον, σημειώνει το Bild.
Στη συνέχεια το Bild περιγράφει την κατάσταση γύρω από το χρέος και τις αιτιάσεις της Christine Lagarde, Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, που εκτιμά πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση και αναφέρει πως για Merkel και Schaeuble δύο μπορούν να είναι οι εξελίξεις:
-Είτε να αρνηθούν το αίτημα του Αλ. Τσίπρα και του ΔΝΤ, που θα είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως Merkel/Schaeuble έχουν παραβιάσει την έγκριση της Bundestag και ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, με το Grexit να επανέρχεται στην ατζέντα.
- Είτε να υποχωρήσουν και να πετύχουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ωστόσο, τονίζει το περιοδικό, το τίμημα θα είναι υψηλό. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας θα κλυδωνιστεί, με το CDU να τονίζει πως χάθηκαν τα λεφτά των Γερμανών φορολογούμενων και το AfD να ενισχύεται.
Από την πλευρά του, ο Schaeuble δεν συμμερίζεται την άποψη πως το χρέος είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εδώ και χρόνια ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και την οικονομία.
«Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα», δήλωσε πρόσφατα από τη Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τότε το κράτος και η οικονομία δε θα έχουν ασφαλή θεμέλια και το αποτέλεσμα θα είναι συνεχείς κρίσεις χρέους και συνεχείς διασώσεις από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Με την άποψη του Γερμανού υπουργού συντάσσεται και ο Rehberg, που δήλωσε στο Bild πως «Η συζήτηση για το χρέος αποπροσανατολίζει από ένα πιο σημαντικό ερώτημα που είναι πως η Ελλάδα θα γίνει ξανά ανταγωνιστική. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν η χώρα εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα, χωρίς αλλαγές και συμβιβασμούς».
Το αν η Αθήνα χρειάζεται άμεσα νέα βοήθεια ή ελάφρυνση του χρέους αμφισβητείται.
Πάντως, σημειώνει το περιοδικό, υπάρχει και ένα σημείο στο οποίο το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο από την Αθήνα: το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το Ταμείο εκτιμά πως η χώρα δε θα πετύχει τον στόχο του 3,5%.
Το μήνυμα από την Αθήνα ήταν ότι ελπίζει σε ένα θετικό νεύμα για το χρέος από τη Merkel - επιπλέον λόγω της προσφυγικής κρίσης και του προβλήματος με τους προσφυγικούς καταυλισμούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι: «Περιμένετε και θα δούμε. Το ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα», που μεταφράζεται σε «Ας πούμε ότι το ζήτημα δεν μας ταιριάζει αυτό το διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης