Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα για τήρηση των συμφωνιών στο προσφυγικό – Τι είπε στη Σύνοδο Κορυφής

Μήνυμα Τσίπρα για τήρηση των συμφωνιών στο προσφυγικό – Τι είπε στη Σύνοδο Κορυφής
«Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευέλικτη αλληλεγγύη»
Αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των συμφωνιών στο ζήτημα του προσφυγικού έστειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο τόνισε ότι «δε συνιστά Ένωση το να υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας αφορά κ λύστε το οι υπόλοιποι».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευέλικτη αλληλεγγύη, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι σημαίνει αλληλεγγύη κατ επιλογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους του για να συμπληρώσει πως «εάν είναι κατ επιλογή τότε οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που κάνουμε να τις εφαρμόζουμε και εμείς κατ επιλογή.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για την «αποτελεσματική αλληλεγγύη» και πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι από αυτούς που είναι σε αδύναμοι θέση».
Συμφώνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν κάναμε τη συμφωνία για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες» προσθέτοντας πως «εάν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν, τότε είναι αναντίστοιχοι με τις κοινές μας αρχές».
«Η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι απαράδεκτη διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες υποβολής αιτήματος» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και ζήτησε «να δοθεί σαφής απάντηση για το θέμα της βίζας στην Τουρκία. «Πρέπει να προωθήσουμε την απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση κριτηρίων που πρέπει να περιλαμβάνει και την Κύπρο όχι όμως δυο μέτρα και δυο σταθμά για την Κύπρο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν θετικές τις τοποθετήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα.

Δ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης