Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρέος και αξιολόγηση στη συζήτηση Τσίπρα-Schulz - Αύριο (21/10) το πρωί οι συναντήσεις με Hollande και Merkel

Χρέος και αξιολόγηση στη συζήτηση Τσίπρα-Schulz - Αύριο (21/10) το πρωί οι συναντήσεις με Hollande και Merkel
Το κλίμα που εισπράττει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση είναι πως κανένας δεν επιθυμεί να είναι μέρος της γερμανικής προεκλογικής συζήτησης το ζήτημα του ελληνικού χρέους
Πολιτική πίεση και έμπρακτη παρέμβαση αν υπάρξουν τυχόν εμπλοκές στο ζήτημα του χρέους, αλλά και της έγκαιρης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης ζήτησε ο πρωθυπουργός στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις, που είχε στο περιθώριο της Συνόδου των Βρυξελλών. Ενδεικτικός των προθέσεων αλλά και του τρόπου με τον όποιο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός είναι και ο διάλογος που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, με τον οποίο συναντήθηκε πριν την έναρξη της Συνόδου. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε, μεταξύ άλλων, στον συνομιλητή του, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υποχρέωση των δανειστών να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους αμέσως μόλις κλείσει η β’ αξιολόγηση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνεί προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε μια στρατηγική που να ρυθμίζει το θέμα του χρέους έως το τέλος του 2016».
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών του πρωθυπουργού τόνιζε ότι ήταν εμφανής και ειλικρινής η διάθεση του Schulz να συμβάλει στο ζήτημα του χρέους.
Η ίδια πηγή σημείωνε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κλείσει η β’ αξιολόγηση μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ξεκαθαρίζοντας, όμως, σε όλους τους τόνους πως η εκπλήρωση από την ελληνική πλευρά των υποχρεώσεων της συνδέεται με την υποχρέωση των δανειστών να τηρήσουν από τη δική τους πλευρά τα συμφωνηθέντα που προβλέπονται από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από την πλευρά τους οι δανειστές να προχωρήσουν σε μέτρα ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του έτους,
Μάλιστα, στην ελληνική πλευρά είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι ο Schulz μπορεί να συμβάλει τόσο μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και με παρεμβάσεις του στο γερμανικό εθνικό πλαίσιο, εκμεταλλευόμενος θετικά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τόσο στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρωβουλής, όσο και στην Επιτροπή Εργασιακών έχει γίνει «πολλή και σημαντική δουλειά», με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως υπάρχει η πληροφόρηση ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πιθανότατα να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πάντως, το κλίμα που εισπράττει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση είναι πως κανένας δεν επιθυμεί να είναι μέρος της γερμανικής προεκλογικής συζήτησης το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν δυο «σχολές» σε εταίρους και δανειστές. Η μία «σχολή» επιθυμεί λύση με μέτρα απομείωσης του χρέους άμεσα και πριν το τέλος του έτους και η άλλη «σχολή» παραπέμπει το ζήτημα για αργότερα. «Όσοι είναι της σχολής να κλείσει εγκαίρως η β’ διαπραγμάτευση αποτελούν σύμμαχο της Ελλάδας και το αξιοποιούμε», σημείωνε συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός στις επαφές του έθεσε και το ζήτημα του προσφυγικού, ζητώντας να υπάρξει στήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και τεχνικά μέσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και, κυρίως, στις διαδικασίες που αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου, αλλά και την μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, στη βάση της συμφωνία για καταμερισμό
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, αύριο, στις 9:30 τοπική ώρα, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της στάσης που κράτα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός επιμένει πως δεν συζητά λύση για το ελληνικό χρέος πριν την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών.
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 9:00, θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Γαλλικό δίκτυο «FRANCE 24» η οποία θα μεταδοθεί αύριο έχει κάνει συγκεκριμένη αναφορά τόσο για το ζήτημα του χρέους όσο και για τη στάση που κρατά μερίδα εταίρων και δανειστών σχετικά με την χρονική περίοδο που πρέπει να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Δ. Αλ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης