Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κρατικές δαπάνες 500 εκατ. ευρώ έως το 2019 για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στις τράπεζες

Ιταλία: Κρατικές δαπάνες 500 εκατ. ευρώ έως το 2019 για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στις τράπεζες
Οι ιταλικές εργασιακές ενώσεις τραπεζικών υπαλλήλων προβλέπουν, ότι μέχρι το 2020 θα έχουν αποχωρήσει πρόωρα τουλάχιστον 20 χιλιάδες εργαζόμενοι στις τράπεζες της γειτονικής χώρας
Δαπάνες 500 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ιταλικό τραπεζικό τομέα στην επόμενη τριετία μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, προϋπολογίζει η Ιταλία.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Reuters, ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2017 θα περιλαμβάνει δαπάνες 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους πρόωρης συνταξιοδότησης τραπεζικών υπαλλήλων, το οποίο για τα έτη 2018 και 2019 θα αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
Οι εργασιακές ενώσεις τραπεζικών υπαλλήλων προβλέπουν, ότι μέχρι το 2020 θα έχουν αποχωρήσει πρόωρα τουλάχιστον 20 χιλιάδες εργαζόμενοι σε τράπεζες, καθώς οι ήδη επιτευχθείσες συμφωνίες πρόωρης συνταξιοδότησης εφαρμόζονται σταδιακά, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πέρα από αυτά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, μεγάλος αριθμός προβληματικών ιταλικών τραπεζών έχει ανακοινώσει και απολύσεις, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν δραστικά τη μη βιώσιμη βάση κόστους τους.
Πέρα από το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη που διαβρώνει το επιτοκιακό περιθώριο (κέρδους) των ιταλικών τραπεζών, αυτές είναι αντιμέτωπες με χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ που προκαλούν προβλήματα ανεπαρκούς κεφαλαιοποίησης, καθώς και με μια αναιμική ανάπτυξη, σε ένα αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο οι επενδύσεις είναι περιορισμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης