Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στα χνάρια της ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι; - Φυλλοροεί εν μέσω κρίσης, απομονωμένο χωρίς στίγμα και κατεύθυνση

Στα χνάρια της ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι; - Φυλλοροεί εν μέσω κρίσης, απομονωμένο χωρίς στίγμα και κατεύθυνση
Αναγκαίο να διαλέξει πολιτικό στρατόπεδο και να προχωρήσει σε συνεργασίες
Παρά την αισιοδοξία του Σταύρου Θεοδωράκη, Το Ποτάμι διέρχεται μιας περιόδου έντονης κρίσης, η οποία καθιστά το πολιτικό του μέλλον άκρως αβέβαιο.
Η διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα και η ανεξαρτητοποίηση του (η δεύτερη μετά τον Χ. Θεοχάρη) είναι δείγμα των προβλημάτων που διέρχεται Το Ποτάμι.
Όχι τόσο γιατί το Ποτάμι απομένει πλέον με 9 βουλευτές όσο κυρίως γιατί αναδεικνύει την έλλειψη πολιτικού στίγματος, κατεύθυνσης και στρατηγικής.
Ο κ.Φωτήλας δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που εδώ και καιρό υποστήριζε και από αυτό που αντιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Ότι δηλαδή Το Ποτάμι ως αυτόνομο κόμμα έχει τελειώσει, καθώς όπως είπε «στις δημοσκοπήσεις μας περνούν ακόμα και περιθωριακά κόμματα».
Ότι είναι εθελοτυφλία «να πιστεύουμε ότι ως δια μαγείας ο κόσμος ξαφνικά θα επιστρέψει στο Ποτάμι».
Και ότι «μόνη ελπίδα του Ποταμιού είναι μια προεκλογική σύμπραξη με τη ΝΔ» καθώς ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος πιθανός πρωθυπουργός που θα μπορούσε ίσως να αλλάξει κάτι στην χώρα προς το καλύτερο.
Ανεξάρτητα από την κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ του Ποταμιού και του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι οι επισημάνσεις του κ.Φωτήλα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Πράγματι, Το Ποτάμι βυθίζεται – βάσει των δημοσκοπήσεων – στην πολιτική ανυποληψία, καθώς όλες οι μετρήσεις το ανιχνεύουν κάτω του 2%, ενώ δεν υπάρχει τίποτα που να προμηνύει πως αυτή η τάση μπορεί να αναστραφεί.
Αυτή η σταδιακή κατάρρευση του Ποταμιού (τουλάχιστον δημοσκοπική) αποδυναμώνει και την όποια πολιτική δυναμική του, καθώς θεωρείται απίθανο Το Ποτάμι να παραμείνει βασικός παίκτης σε ένα μετεκλογικό σκηνικό.
Άρα μόνο δύο πορείες υπάρχουν: είτε αυτή των προεκλογικών συνεργασιών και συμμαχιών είτε της αυτόνομης πορείας.
Η αυτόνομη πορεία μάλλον θα πρέπει εκ προοιμίου να αποκλειστεί, αν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δημοσκοπήσεις.
Άρα απομένει η προεκλογική συνεργασία.
Ο κ.Φωτήλας τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ, θέση με την οποία ενδεχομένως συντάσσονται και πολλά ακόμα στελέχη του Ποταμιού.
Έτεροι βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού όμως εξακολουθούν να ποντάρουν στο σενάριο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις για την συγκρότηση ενός νέου και ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος.
Αλλά και αυτή η συνεργασία είναι στον αέρα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να έχουν ναυαγήσει.
Το Ποτάμι μοιάζει να πορεύεται στα χνάρια της ΔΗΜΑΡ.
Η ΔΗΜΑΡ εκεί που είχε ρυθμιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, εκεί που διαπραγματευόταν και επεδίωκε τη διαμόρφωση του τρίτου πόλου που θα έμπαινε «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, περιχαρακώθηκε, αρνήθηκε συνεργασίες καταλήγοντας απελπιστικά μόνη και εν τέλει πολιτικά απαξιωμένη.
Αρκετά αργά διαπίστωσε την πολιτική ανάγκη των συνεργειών και των συναινέσεων.
Είναι προφανές ότι Το Ποτάμι δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο τις αποφάσεις του.
Πρέπει να διαλέξει πολιτικό στρατόπεδο και να κινηθεί όσο πιο ενιαία μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Διότι η ενότητα είναι αυτή που του προσδίδει ακόμα δυναμική.
Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της πολιτικής κίνησης «Επόμενη Ελλάδα» δείχνει ότι όσοι πολίτες δήλωσαν κεντρώοι και κεντροαριστεροί θεωρούν ως καλύτερη προοπτική για τα κόμματα του χώρου να συνενωθούν αφού πρώτα αυτοδιαλυθούν.
Ίσως αυτή να είναι και η ιδανική λύση για το Ποτάμι αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντροαριστερά ή στον ευρύτερο μεσαίο χώρο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης