Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Crash test στον μεταλλουργικό κλάδο του ΧΑ – Οι εταιρείες που λάμπουν και αυτές που έχουν ξεθωριάσει

Crash test στον μεταλλουργικό κλάδο του ΧΑ – Οι εταιρείες που λάμπουν και αυτές που έχουν ξεθωριάσει
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον υπάρχει μόλις μία εταιρεία που ξεχωρίζει και είναι φθηνή στο ταμπλό με βάση αρκετούς αριθμοδείκτες που παρακολουθούν οι αναλυτές
Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ο μεταλλουργικός κλάδος, αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης της χώρας αλλά και των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων που κάποιες εταιρείες είχαν προ κρίσης.
Συσσωρευμένες ζημιές που περιορίζουν αισθητά τα ίδια κεφάλαια και κάνουν υψηλή τη σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων αλλά και αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές που μειώνουν τη ρευστότητα είναι μερικά από τα σημεία που κάποιος πρέπει να σταθεί πριν επενδύσει.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον υπάρχει μόλις μία εταιρεία που ξεχωρίζει και είναι φθηνή στο ταμπλό με βάση αρκετούς αριθμοδείκτες που παρακολουθούν οι αναλυτές.
Πιο αναλυτικά στη Χαλκόρ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 104,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας σημαντική αύξηση έναντι του περσινού εξαμήνου, αλλά οι συνολικές υποχρεώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές και ανέρχονται στα 885 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα 630 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικές υποχρεώσεις.
Υπάρχουν αποθέματα 224 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 196 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις κατέγραψαν μείωση λόγω μείωσης της τιμής των μετάλλων και διαμορφώθηκαν στα 563 εκατ. ευρώ με την τελική γραμμή να εμφανίζει κέρδη 271 χιλ. ευρώ από ζημιά 4 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 21 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων στα 17,6 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση του ομίλου ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλή συγκριτικά με την καθαρή θέση, αλλά η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων είναι πολύ υψηλή.
Η Μπήτρος βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την διευθέτηση των τραπεζικών δανείων, τα οποία στο τέλος του εξαμήνου είχαν καταστεί βραχυπρόθεσμα με αποτέλεσμα οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να ξεπερνούν το κυκλοφορούν ενεργητικό θέτοντας ζητήματα αποπληρωμής συμβατικών υποχρεώσεων.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 132,3 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες στα 12,2 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 10,6 εκατ. ευρώ.
Επομένως η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων είναι πολύ υψηλή.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 20,2 εκατ. ευρώ και η ζημιά μειώθηκε στα 2,2 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 1 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν αποθέματα 14 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 46 εκατ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 3 εκατ. ευρώ είναι πολύ χαμηλά έναντι της καθαρής θέσης, αλλά αν δεν επιστρέψει στην κερδοφορία η καθαρή θέση θα μειωθεί περαιτέρω.
Η ΣΙΔΜΑ έχει αρνητικά κατά 17,2 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, ενώ και τα μακροπρόθεσμα δάνεια έχουν γυρίσει βραχυπρόθεσμα.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 138 εκατ. ευρώ με τις δανειακές να ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν απαιτήσεις 37 εκατ. ευρώ και αποθέματα 17 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στα 51,7 εκατ. ευρώ και οι ζημιές περιορίστηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίστηκαν στα 8,8 εκατ. ευρώ.
Χρειάζεται να γίνουν αρκετά για να γίνει ελκυστική η μετοχή που αποτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα μία καλή αύξηση κεφαλαίου που θα βελτίωνε την καθαρή θέση.
Η Έλαστρον, τέλος ολοκλήρωσε πρόσφατα επενδυτικό πρόγραμμα 13,1 εκατ. ευρώ και έχει εισπράξει επιχορήγηση 4,6 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 64,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 46,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 31,5 εκατ. ευρώ είναι δανειακές.
Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 10 εκατ. ευρώ απαιτήσεις 18,6 εκατ. ευρώ και αποθέματα 22,7 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 36,5 εκατ. ευρώ και ο όμιλος επέστρεψε στην κερδοφορία εμφανίζοντας κέρδη 1,17 εκατ. ευρώ από ζημία 1,3 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον εμφάνισε λειτουργικές ταμειακές ροές 2,4 εκατ. ευρώ ενώ στο προηγούμενο εξάμηνο ήταν αρνητικές κατά 9,5 εκατ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 11 εκατ. ευρώ η μετοχή προσφέρεται σχεδόν δωρεάν στους επενδυτές και είναι η μόνη που ξεχωρίζει από τον κλάδο.
Χαμηλός δανεισμός, εξαιρετική σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων σε σύγκριση τόσο με άλλες καλές εταιρείες του ΧΑ όσο και με τον κλάδο, χαμηλό p/e με βάση τα κέρδη εξαμήνου και χαμηλό p/bv.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης