Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες πιθανότητες χρεοκοπίας του πετρελαϊκού «γίγαντα» της Βενεζουέλας PDVSA στις 28/10

Μεγάλες πιθανότητες χρεοκοπίας του πετρελαϊκού «γίγαντα» της Βενεζουέλας PDVSA στις 28/10
Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της PDVSA θα ήταν εξαιρετικά κακή είδηση για τη Βενεζουέλα, της οποίας η οικονομία εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 10%, με πληθωρισμό περί το 475%
Προειδοποίηση αθέτησης των υποχρεώσεών της ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με την αποπληρωμή ομολόγων που έχει εκδώσει (default), εξέδωσε η γιγαντιαία κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA) σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016.
Η προειδοποίηση αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη στην οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη λατινο-αμερικανική χώρα, καθώς η PDVSA αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή μετρητών της Βενεζουέλας.
Η τεράστια πετρελαϊκή εταιρεία απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ομολόγων της να συμφωνήσουν στη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής ομολόγων της συνολικής αξίας 5,3 δισ. δολαρίων κατά τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να παρατείνει για τρίτη - και τελευταία - συνεχόμενη φορά την καταληκτική προθεσμία αποδοχής της προσφοράς της προς τους επενδυτές, η οποία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016.
Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, η PDVSA ανέφερε ξεκάθαρα, ότι «αν οι προσφορές [ανταλλαγής ομολόγων με άλλα μεταγενέστερης λήξης] δεν είναι επιτυχείς, θα ήταν δύσκολο για την εταιρεία να τηρήσει τις προγραμματισμένες πληρωμές στο υφιστάμενο χρέος της».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, η PDVSA οφείλει 1,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε κεφάλαιο και τόκους ομολόγων της που λήγουν την 28η Οκτωβρίου 2016, ενώ αντιμετωπίζει μια ακόμα μεγαλύτερη αντίστοιχη πληρωμή 2,9 δισ. δολαρίων στις 2 Νοεμβρίου 2016 για άλλο ομόλογό της.
Η PDVSA αποτελεί για τη Βενεζουέλα κάτι πολύ περισσότερο από μια γιγαντιαία εταιρεία πετρελαίου, όπως καταδεικνύει το γεγονός, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της συνιστούν το 95% των συνολικών εξαγωγικών εσόδων της χώρας, δηλαδή μετρητών τα οποία η κυβέρνησή της χρειάζεται πάση θυσία για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων, που παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις.
Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της PDVSA θα ήταν εξαιρετικά κακή είδηση για τη Βενεζουέλα, της οποίας η οικονομία εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 10%, με πληθωρισμό περί το 475% και με την πετρελαϊκή της παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη.
Στην κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν απομείνει μόλις 12 δισ. δολάρια αποθεμάτων, κυρίως χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης