Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων) για τη διαχείριση των δανείων της πρώην ATEBank

Ερώτηση Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων) για τη διαχείριση των δανείων της πρώην ATEBank
«Αναγνωρίζετε, πως η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων της πρώην ΑΤΕBank είναι άδικη για τους οφειλέτες τους και προβληματική;», ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών 
Ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση των δανείων της πρώην ATEBank κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «τα δάνεια αυτά, επιβαρυμένα από υψηλούς τόκους και ανατοκισμούς, είναι στην πλειοψηφία τους αδύνατον πλέον να εξυπηρετηθούν, ειδικά αφού οι οφειλέτες τους δεν έχουν δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, ανάλογη με λήπτες "κόκκινων" δανείων άλλων τραπεζών, οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση ευνοϊκότερων όρων, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποληρωμής, η χαμηλότατη ή μηδενική προκαταβολή, η περίοδος χάριτος για ανέργους, η μερική ή ολική διαγραφή τόκων και η μείωση έως και 80% της μηνιαίας δόσης.
Αντιθέτως, τα δικηγορικά γραφεία στα οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση αυτών των δανείων, ζητούν προκαταβολή τουλάχιστον 10% της οφειλής και αποπληρωμή σε σύντομο χρονικό διάστημα, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών, αγροτεμαχίων, ακόμη και γεωργικών μηχανημάτων, που ανήκουν σε δανειολήπτες κι εγγυητές».
Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό αν γνωρίζει ότι η διαχείριση αυτών των δανείων είναι άδικη για τους οφειλέτες και προβληματική, αλλά και τι προτίθεται να κάνει για αυτό.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Αδικία κατά τη Διαχείριση Δανείων της Πρώην ΑΤΕBank

Κύριε Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε, μετά το διαχωρισμό της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕBank) σε "καλή" και "κακή" Τράπεζα, 8.000 περίπου οφειλέτες αγροτικών δανείων, καθώς και 12.000 στεγαστικών, βρέθηκαν με τις οφειλές τους να έχουν μεταφερθεί στην "κακή" τράπεζα. Ο αριθμός, δε, των ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή την κατάσταση δεν είναι μόνο 20.000, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και οι εγγυητές αυτών των δανείων, συνήθως από τον συγγενικό και επαγγελματικό τους κύκλο.

Τα δάνεια αυτά, επιβαρυμένα από υψηλούς τόκους και ανατοκισμούς, είναι στην πλειοψηφία τους αδύνατον πλέον να εξυπηρετηθούν, ειδικά αφού οι οφειλέτες τους δεν έχουν δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, ανάλογη με λήπτες "κόκκινων" δανείων άλλων τραπεζών, οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση ευνοϊκότερων όρων, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποληρωμής, η χαμηλότατη ή μηδενική προκαταβολή, η περίοδος χάριτος για ανέργους, η μερική ή ολική διαγραφή τόκων και η μείωση έως και 80% της μηνιαίας δόσης. Αντιθέτως, τα δικηγορικά γραφεία στα οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση αυτών των δανείων, ζητούν προκαταβολή τουλάχιστον 10% της οφειλής και αποπληρωμή σε σύντομο χρονικό διάστημα, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών, αγροτεμαχίων, ακόμη και γεωργικών μηχανημάτων, που ανήκουν σε δανειολήπτες κι εγγυητές.
Κύριε Υπουργέ, με δεδομένο πως η περιγραφόμενη κατάσταση προκαλεί μεγαλύτερη ζημία στην Ελληνική Οικονομία, το Τραπεζικό Σύστημα και την Κοινωνική Συνοχή, απ' όση μία ενδεχόμενη τροποποίηση της παραπάνω πρακτικής, σας ερωτώ:
1. Αναγνωρίζετε, πως η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων της πρώην ΑΤΕBank είναι άδικη για τους οφειλέτες τους και προβληματική;
2. Αν ναι, σε ποιές κινήσεις προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να διορθωθεί;

Οι ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Σαρίδης»

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης