Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ωρολογιακή βόμβα το προσφυγικό - Λίγη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - Κίνδυνος για τα νησιά του Αιγαίου

Politico: Ωρολογιακή βόμβα το προσφυγικό - Λίγη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - Κίνδυνος για τα νησιά του Αιγαίου
Αν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση, τότε τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να γίνουν ένα «Ευρωπαϊκό Nauru», προειδοποίησε ο Knaus, κάνοντας αναφορά στο απομονωμένο νησί της Αυστραλίας, στο οποίο η κυβέρνηση της χώρας τοποθετεί τους μετανάστες
Μπορεί οι ηγέτες της Ευρώπης να παρουσίασαν τη συμφωνία με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση ως «το τέλειο σχέδιο», ωστόσο αυτή έχει αρχίζει να μοιάζει περισσότερη με ωρολογιακή βόμβα.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η απουσία πολιτικής θέλησης για την εφαρμογή της συμφωνίας, που παρατηρείται εκατέρωθεν, αποδεικνύεται ως η «αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας.
Και αν οι ηγέτες δεν έχουν αλλάξουν πορεία, τότε οι συνέπειες θα είναι ορατές από την Άγκυρα ως το Βερολίνο, τονίζει το Politico.
«Η αποτυχία της συμφωνίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ενώ θα προκαλέσει προβλήματα στα δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Gerald Knaus, διευθυντής του think tank (δεξαμενή σκέψης) European Stability Initiative και εις εκ των βασικών σχεδιαστών της συμφωνίας, προσθέτοντας πως «θα ήταν, επίσης, σοβαρό πρόβλημα για τη Merkel, τους Ολλανδούς και όλους όσοι αντιμετωπίζουν εκλογές το 2017».
Σύμφωνα με έκθεση του Knaus, σχετικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, «η προσπάθεια που καταγράφεται είναι δραματικά πολύ λίγη».
Αν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση, τότε τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να γίνουν ένα «Ευρωπαϊκό Nauru», προειδοποίησε ο Knaus, κάνοντας αναφορά στο απομονωμένο νησί της Αυστραλίας, στο οποίο η κυβέρνηση της χώρας τοποθετεί τους μετανάστες.
Σημειώνεται πως και η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει σχετικά.
Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, προβάλλοντας μόνο τα θετικά νέα, όπως τη μείωση των εισροών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι όποιες θετικές ειδήσεις έρχονται σε αντίφαση με τις σοβαρές ρωγμές της συμφωνίας, που ένας από τους αρχιτέκτονές της παρατηρεί και προειδοποιεί πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευσή της.
Αντί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μεταναστών, που φθάνουν στην Ελλάδα, πίσω στην Τουρκία - μια βασική πτυχή του σχεδίου - η συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να ξεμένουν στα ελληνικά νησιά, όπου οι περισσότεροι ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, συχνά σε άθλιες συνθήκες.

Ελληνικά Προβλήματα

Το Politico κάνει ειδική αναφορά στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εισροών.
Αναφέρει, δε, πως παρότι η συμφωνία προέβλεπε επιτάχυνση της διαδικασίας για τις αιτήσεις ασύλου στη χώρα, αυτή έχει επιβραδυνθεί.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τον αριθμό των υποθέσεων, με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη και, ενώ η Ευρώπη δεσμεύτηκε να βοηθήσει, ως τώρα αυτό δεν έχει διαπιστωθεί έμπρακτα.
Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα, στην εφαρμογή της συμφωνίας, είναι ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνται να στείλουν πίσω στην Τουρκία μετανάστες και πρόσφυγες.
Βάσει διεθνών συμφωνιών, οι πρόσφυγες μπορούν να σταλούν μόνο σε χώρες που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.
Παρότι η Ελληνική Βουλή έχει χαρακτηρίσει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία, οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τις αιτήσεις ασύλου έχουν διαφορετική άποψη, που πρόσκειται στις απόψεις των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα, ενώ άλλα περιλαμβάνουν τα αιτήματα της Τουρκίας, το ενδεχόμενο νέων πιέσεων στα ηπειρωτικά σύνορα, την αντίδραση χωρών που δε βρίσκονται στην Ε.Ε..

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης