Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρωτοβουλία Draghi για κοινά αποδεκτή λύση στο χρέος - Τι επώθηκε στη σύσκεψη Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Στουρνάρα

Πρωτοβουλία Draghi για κοινά αποδεκτή λύση στο χρέος - Τι επώθηκε στη σύσκεψη Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Στουρνάρα
Οι αλλαγές στις διοικήσεις και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPΕs) στις ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά
(upd) Τις πληροφορίες περί πρωτοβουλίας του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi για μια κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ - Βερολίνου,  επιβεβαίωσαν τραπεζικές πηγές μετά τη σύσκεψη Δραγασάκη - Τσακαλώτου - Στουρνάρα. 
Ειδικότερα, υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγων τόνισε ότι «το παν είναι να κλείσει γρήγορα η β΄ αξιολόγηση. 
Αυτό είναι το κλειδί».
Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι «υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία, κυρίως της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν θα δημιουργεί «πρόβλημα» στο Βερολίνου, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές στις διοικήσεις, με αιχμή την Τράπεζα Πειραιώς, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους,  βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά. 
Επί τάπητος τέθηκε  και το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών α΄κατοικίας, με φόντο τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.
«Όλοι μιλάνε με όλους υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Ενημερώσαμε τον Στουρνάρα για την αξιολόγηση», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ανακοινωθεί το όνομα του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, αλλά δεν αποκλείεται και η περίπτωση του Γιώργου Ζανιά.
Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, επικρατέστερος πρόεδρος είναι ο ο Γιώργος Χατζηνικολάου (ISDA), ενώ όσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα προέρχεται από την τράπεζα ή όχι.
Πάντως ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν νέος CEO στην Πειραιώς να είναι σημερινός κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
(Η κυβέρνηση έχει ορισμένες ενστάσεις αλλά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν)
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης