Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το πρόστιμο 14 δισ. των ΗΠΑ στην Deutsche Bank σε 10 απλά διαγράμματα

Guardian: Το πρόστιμο 14 δισ. των ΗΠΑ στην Deutsche Bank σε 10 απλά διαγράμματα
Η χρηματιστηριακή αξία της γερμανικής τράπεζας είναι μόλις λίγο υψηλότερη από το πρόστιμο, στα 17,8 δισ. δολ.
Το πρόστιμο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Deutsche Bank αποτιμά σε 10 κατανοητά διαγράμματα η Guardian, αποτιμώντας έτσι το μέγεθος του αλλά και τη σημαντικότητα του για την τράπεζα – κολοσσό.

Πόσο μεγάλη είναι η ποινή;

Αρχικά τονίζεται πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά τη διαπραγμάτευση του προστίμου στα 14 δισ. δολ., ένα ποσό που είναι μακράν το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για υπόθεση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.
Σημειώνεται πως η χρηματιστηριακή αξία της γερμανικής τράπεζας είναι μόλις λίγο υψηλότερη από το πρόστιμο, στα 17,8 δισ. δολ.
Υπενθυμίζεται το γεγονός ότι η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει 25% τους τελευταίους 12 μήνες.




Πόσο μεγάλη και πόσο «υγιείς» είναι η Deutsche Bank;

Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας φτάνουν τα 1,6 τρισ. ευρώ (1,8 τρισ. δολ.), ένα υπέρογκο ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του ετήσιου ΑΕΠ της Γερμανίας!
Ωστόσο, αν αναπροσαρμόσουμε τα περιουσιακά στοιχεία εξαιρώντας όσα έχουν υψηλό κίνδυνο, το ποσό διαμορφώνεται στα 441 δισ. δολ.
Σημειώνεται πως στα stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority, ΕΤΑ) η Deutsche Bank κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με μοναδική χειρότερη την Monte dei Paschi.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η τράπεζα, για να αντιμετωπίσει το πρόστιμο, θα εστιάσει στα πιο ευκόλως ρευστοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία της, τα οποία αποτιμούνται στα 239 δισ. δολ.






Ποιες είναι οι συνέπειες για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε τον Ιούνιο του 2016, πριν από την επιβολή του προστίμου, ότι η Deutsche Bank ήταν υπεύθυνη για περίπου το 30% του κινδύνου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης που παρουσιάζουν από αυτή οι υπόλοιπες τράπεζες.






Τί μπορεί να πουλήσει η Deutsche Bank;

Η τράπεζα έχει εκατοντάδες θυγατρικές που θα μπορούσε να θέσει προς πώληση.
Η Abbey Life στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη πωληθεί, ενώ η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να διαθέσει τη μειοψηφική της συμμετοχή της στην Huaxia, μια κινεζική τράπεζα.
Ωστόσο, εντοπίζεται μία δυσκολία στην πώληση των υπολοίπων δραστηριοτήτων της, όπως της θυγατρικής της, Postbank.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης