Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σπάει… τα ταμεία το πρωτογενές πλεόνασμα του Αυγούστου 2016!

Σπάει… τα ταμεία το πρωτογενές πλεόνασμα του Αυγούστου 2016!
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΠΔΕ) ανήλθε σε 37,82 δισ. ευρώ 
Πέρα από κάθε πρόβλεψη έχει φθάσει να κινείται το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε στα 5,4 δις. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά καταγράφεται πλεόνασμα 606 εκατ. ευρώ και στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού στο οποίο υπολογίζονται και οι δαπάνες για τόκους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ήταν οι δύο φόροι που γέμισαν τα ταμεία του Δημοσίου τον περασμένο μήνα με τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) να οδηγούνται στα 35,25 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ή 4,4% σχέση με τον στόχο.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΠΔΕ) ανήλθε σε 37,82 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 517 εκατ. ευρώ ή 1,4% σχέση με τον στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,14 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Πρόβλημα υπάρχει με τα έσοδα του ΠΔΕ τα οποία ανήλθαν σε 2,57 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 970 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 37,22 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,11 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Επιμέρους, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,53 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,48 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,91δισ. ευρώ.

Μ. Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης