Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι επαναγορές μετοχών έως 1 τρισ τελειώνουν σύντομα - Game over στις αγορές

tags :
Barclays: Οι επαναγορές μετοχών έως 1 τρισ τελειώνουν σύντομα - Game over στις αγορές
Μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να βοήθησε για έξι χρόνια, αλλά μπορεί από εδώ και πέρα να μην είναι σε θέση να  ωθήσει υψηλότερα τις αγορές.
Οι επαναγορές μετοχών τελειώνουν σύντομα game over στις αγορές προειδοποιεί η Barclays σε ειδική έκθεση – ανάλυση της.
Κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει δύο κύριες πηγές του που τροφοδότησαν την χρηματιστηριακή αγορά:
Τα  τρισεκατομμύρια σε επαναγορές μετοχών, όπου οι ίδιες οι εταιρείες ωραιοποιούν με αυτό τον τρόπο τις μετοχές, αγοράζοντας πολλές φορές σε υπερβολικά επίπεδα τιμών σε μια προσπάθεια να αυξήσει όχι μόνο τις τιμές, αλλά να βελτιστοποιήσουν τις ελάχιστες αποδόσεις.
Κατά την Barclays π.χ. οι εταιρείες  του S & P 500 επιστρέφουν ένα ποσό ρεκόρ στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.
Από το 2009 τα μερίσματα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 100%, φθάνοντας τα 98 δισεκ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, οι ακαθάριστες επαναγορές έχουν τριπλασιαστεί και η Barclays προβλέπει ότι θα φθάσουν 600 δισεκ. δολάρια το 2016. Στην πραγματικότητα, επαναγορές και μερίσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσει το 1 τρισεκ. δολάρια το 2016, για πρώτη φορά.
Ακριβώς όπως η Goldman Sachs, έτσι και η Barclays υποστηρίζει ότι η άνοδος των αγορών διεθνώς αποδίδεται στις επαναγορές και στα μερίσματα τα οποία είναι απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης…
Ωστόσο, αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση μερισμάτων και επαναγορών μετοχών μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της προειδοποιεί η Barclays «δυστυχώς, τίποτα δεν παραμένει για πάντα.
Το 2017 θα ανατραπούν πολλά πράγματα προειδοποιεί η Barclays.
Μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να βοήθησε για έξι χρόνια, αλλά μπορεί από εδώ και πέρα να μην είναι σε θέση να  ωθήσει υψηλότερα τις αγορές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι πληρωμές μερισμάτων και επαναγορών μετοχών έχουν υπερβεί τα κέρδη του S & P 500, το οποίο είναι σπάνιο.
Το ίδιο σχεδόν συνέβη το 2014, όταν ο συνολικός δείκτης payout ήταν 99%.
Το 2015, επίσης συνέβη.
Αυτό θα συμβεί και πάλι το 2016, με βάση τις εκτιμήσεις Barclays, τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών φθάνουν τα 900 δισεκ. δολάρια με 1 τρισεκ. δολάρια.
Πριν από το 2015, οι εταιρείες του S & P 500, συνολικά, είχαν καταβάλλει περισσότερα από ότι εμφάνισαν ως κέρδη μόνο άλλες έξι φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.
Ποτέ δεν έχει συμβεί πάνω από δύο χρόνια στη σειρά.
Επιπλέον, οι ταμειακές εκροές για μερίσματα και επαναγορές έχουν υπερβεί τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες απόρροια κεφαλαιουχικών δαπανών.
Οι μη-χρηματοοικονομικές εταιρείες του S & P 500 έχουν ένα έλλειμμα ταμειακών ροών άνω των 115 δις δολαρίων ετησίως.
Αυτό είναι πρωτοφανές.

Γιατί η Barclays πιστεύει ότι το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών;

Για 2 λόγους:
Η ανεπαρκής δημιουργία ταμειακών ροών και το πάρα πολύ υψηλό  χρέος που δεν μπορεί να μετακυληθεί:
Για τον S & P 500 τα μερίσματα συν τις επαναγορές υπερβαίνουν τα καθαρά κέρδη.
Μετά τη χρηματοδότηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, τα μερίσματα συν επαναγορές υπερβαίνουν επίσης τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.
Αυτό ισχύει ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της έκδοσης μετοχών.
Γιατί δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να πληρώνουν περισσότερα από ότι εμφανίζουν ως κέρδη, ακόμη και αν αυτό μειώνει τη λογιστική αξία;
Γιατί δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα από ότι οι ταμειακές ροές τους, εάν η πιστωτική αγορά είναι πρόθυμη να παρέχει φθηνή χρηματοδότηση;

Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα από τα ετήσια κέρδη τους, γιατί τα μέτρα μόχλευσης ήταν χαμηλά καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την οικονομική κρίση.
Αλλά δεν είναι χαμηλά πια.
Από το 2013, το συνολικό ποσό του χρέους που οφείλεται από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες του S & P 500 έχει αυξηθεί κατά σχεδόν  1 τρισ.
Εν τω μεταξύ, το EBITDA παρέμεινε στάσιμο.
Η σχέση του χρέους προς EBITDA για τις εταιρείες του S & P 500 ήταν απλά 1,53x το 2010.
Τώρα βρίσκεται σε 2,33x, το υψηλότερο σημείο σε τουλάχιστον 20 χρόνια.
Ο συνολικός δείκτης του χρέους προς EBITDA για τον S & P 500 (αντί για τη μέση αναλογία) έχει φτάσει σε 2,56x.

Τι σημαίνει η παραπάνω ανάλυση, απλά, ότι ακόμη και αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, οι εταιρείες δεν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό των επαναγορών μετοχών για να εκτινάσσουν τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης