Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Οι κινεζικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 1,7 τρισ. δολ.

Standard and Poor's: Οι κινεζικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 1,7 τρισ. δολ.
Το χρέος είναι μία από τις μεγαλύτερης προκλήσεις της Κίνας
Τα αυξημένα επίπεδα χρέους θα επιδεινώσουν το πιστωτικό προφίλ των κορυφαίων 200 εταιρειών της Κίνας το 2016, ενώ οι τράπεζες της χώρας ίσως χρειαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 1,7 τρισ. δολ. για να καλύψουν μια πιθανή αύξηση επισφαλών δανείων, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global.
Η έκθεση βλέπει μικρό περιθώριο για βελτίωση το 2017, εν μέσω επιδείνωσης της μόχλευσης και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Το χρέος έχει αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Κίνας, καθώς έχει αυξηθεί στο 250% του ΑΕΠ.
Το 70% των επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της S&P ήταν κρατικές και αντιπροσώπευαν το 90% του συνολικού χρέους του δείγματος.
Σε μια τέτοια κατάσταση, οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 1,7 τρισ. δολ. έως το 2020.
Ακόμη και κάτω από ένα βασικό σενάριο, θα απαιτηθούν 500 δισ. δολ.
Η S&P αναμένει ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να επιτρέπει την ταχεία πιστωτική επέκταση κατά τους επόμενους 12-18 μήνες πριν επιχειρήσει να την περιορίσει, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των κινδύνων σε ένα διάστημα 1-2 ετών.
Πάντως, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει την Κίνα ότι η πιστωτική επέκταση της δεν είναι βιώσιμη, με το χρέος των εταιρειών να ανέρχεται στα 18 τρισ. δολ. ή στο 169% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, τα μην εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών είναι ήδη σε σχεδόν 2%, το υψηλότερο ποσοστό από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης