Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανήθικη επίθεση Στουρνάρα στον Προβόπουλο για... ψυχολογικά προβλήματα - Στα βράχια πήγαινε η Attica Bank

Ανήθικη επίθεση Στουρνάρα στον Προβόπουλο για... ψυχολογικά προβλήματα - Στα βράχια πήγαινε η Attica Bank
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η εικόνα για τα δάνεια των ΜΜΕ δεν είναι τόσο δραματική όσο παρουσιάζεται
(upd7) Σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, εξαπέλυσε ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. 
Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε σε... ψυχολογικά προβλήματα τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Προβόπουλος, ενώ τον έβγαλε και ψεύτη, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε τον ενημέρωσε ως υπουργό Οικονομικών για τα προβλήματα στην Attica Bank.
«Ο Γ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα στη θητεία του να «καθαρίσει» την Attica Banκ. Δεν το έκανε, το έκανα εγώ», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ. 
Επίσης διέψευσε τον Γ. Προβόπουλο, τονίζοντας ότι ποτέ δεν τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της τράπεζας, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. 
Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ρωτήθηκε σχετικά με το εάν η ανακοίνωση ενός πορίσματος προς τον εισαγγελέα, ωφελεί ή αντίθετα βλάπτει το τραπεζικό σύστημα.
«Ο κ. Προβόπουλος όταν τον ρωτήσαμε είπε ότι προσπαθεί όσο πιο αθόρυβα να γίνει αυτό το πράγμα. Μας είπε ότι "τέτοιου είδους ειδήσεις με αρνητική χροιά δημιουργούν έναν θόρυβο, ένα σύννεφο"» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αν μια ανακοίνωση ενός πορίσματος προς τον εισαγγελέα ωφελεί την τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα.
«Γιατί τρομάζετε με τον εισαγγελέα, δεν κατάλαβα» είπε ο κ. Στουρνάρας.
«Δεν τρομάζουμε, το τραπεζικό σύστημα βλάπτεται, ο κ. Προβόπουλος το λέει» απάντησε ο κ. Λάππας.
«Και επειδή το λέει ο Προβόπουλος; Αυτός δεν έστειλε την Proton στον εισαγγελέα; Δεν δόθηκε δημοσιότητα τότε; 
Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Εξελίξεις οι οποίες που δεν τον δικαίωσαν.
Εγώ στη θέση του θα πρόσεχα πάρα πολύ» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Αργότερα, στο πλαίσιο απάντησής του στον ανεξάρτητο βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο, ο κ. Στουρνάρας ανακάλεσε τα περί ψυχολογικών προβλημάτων του τέως διοικητή της ΤτΕ, σημειώνοντας πως τα είπε «αστειευόμενος».
Επέμεινε, ωστόσο, να χαρακτηρίζει τον κ. Προβόπουλο «ψεύτη», τονίζοντας πως δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα της Attica Bank.

Για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα 

Στην κρίση, για την οποία δεν ευθύνεται το τραπεζικό σύστημα, απέδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας το γεγονός ότι τα ΜΜΕ έφτασαν να χρωστάνε 1,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
«Η χώρα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, η οποία ευτυχώς απεφεύχθη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η εικόνα δεν είναι τόσο δραματική όσο παρουσιάζεται.
Παρά την κρίση, μόνο δύο ΜΜΕ έχουν πρόβλημα, ο ΔΟΛ και ο Πήγασος, τα οποία αποτελούν και τα πιο «ακανθώδη προβλήματα». 
Τα υπόλοιπα είναι ενήμερα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ενώ ο μέσος όρος καθυστέρησης για τα δάνεια στα ΜΜΕ είναι ο χαμηλότερος. 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ είναι 319 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
Πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάπας αντέτεινε ότι ο κ. Στουρνάρας «ξεχνάει« τα δάνεια της Τηλέτυπος και του Alter και αμφισβήτησε τα νούμερα που παρέθεσε ο διοικητής της ΤτΕ. 
Στη συνέχεια ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε είναι από τον Ιούνιο του 2015, όπως ενημερώθηκε από την ΤτΕ. 
Για τα δάνεια στα κόμματα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για την Attica Bank 

Για τα δάνεια της Attica Bank προς τον κ. Καλογρίτσα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε:
«Η ΤτΕ δεν βλέπει Καλογρίτσα αλλά ομίλους .
Το πόρισμα ανέδειξε τις αδυναμίες της Attica Bank.
Ένα σοβαρό πρόβλημα της Attica Bank ήταν ότι είχε ένα εσωτερικό σύστημα τιμολόγησης , το οποίο δεν ακολούθησε
Επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση δανείζοντας απόν την Attica Bank με επιτόκια λες και ήταν η Microsoft», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.
Κακώς επιτρέπεται στο ΤΣΜΕΔΕ να κατέχει τόσο μεγάλο ποσοστό στην τράπεζα, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, δήλωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής κ. Φάμελλου.
Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν απαραίτητη, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τις ευθύνες του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή.
Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, επέμεινε ο Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στον Ηλία Κασιδιάρη (Χρυσή Αυγή) για το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη.
Για την επιλογή του κ. Πανταλάκη στη διοίκηση της Attica Bank, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο ίδιος τον έπεισε να αναλάβει. 
Ερωτώμενος για τα χρήματα που είχε βγάλει στο εξωτερικό ο κ. Πανταλάκης ως διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, τόνισε ότι τα επέστρεψε και ότι η υπόθεση είχε ερευνηθεί από το ΣΔΟΕ. 
Όσον αφορά την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του, ο κ. Στουρνάρας την χαρακτήρισε παράνομη, από αναρμόδια αρχή, υπονοώντας επί της ουσίας ότι επρόκειτο για στοχευμένο ενέργεια σε βάρος του. 

Σκληρή αντιπαράθεση με τον Κασιδιάρη

Σκληρότατη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη βουλευτή της Χρυσής Αυγής και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 
Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ο βουλευτής ήταν το θέμα της Attica bank και του Πανταλάκη. 
Μάλιστα ο Κασιδιάρης τόνισε ότι πως ένας τραπεζίτης όπως ο Πανταλάκης την περίοδο όπου το σύστημα κινδύνευε με bank run έβγαζε 8-12 εκατ στο εξωτερικό ήταν επιλογή της ΤτΕ; 
Πως ο Πανταλάκης που με βάση το πόρισμα Καλούδη κατηγορείται για κακουργηματική απιστία, όπως και ο Τουρκολιάς και άλλοι ήταν επιλογή της ΤτΕ; 
Ο Στουρνάρας απάντησε ότι δεν ξέρει για τα 8-12 εκατ αλλά γνωρίζει ότι ήταν νόμιμα αλλά δεν γνωρίζει για το πόρισμα Καλούδη…
Για το θέμα Προβόπουλου το οποίο αποκάλεσε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα ο Στουρνάρας συνέχισε την ανήθικη επίθεση του προκαλώντας και λέγοντας ότι δεν έκανε τίποτε για την Attica bank. 
Ο Στουρνάρας δεν απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων προσπάθησε με τρόπο απαράδεκτο να αντεπιτεθεί στα επιχειρήματα Κασιδιάρη χωρίς ουσιαστικά να απαντάει…

Δεν ισχύουν τα περί αφελληνισμού των τραπεζών

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένα στελέχη στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
«Είναι καλό να μιλούν την ελληνική γλώσσα, πράγμα δύσκολο, ωστόσο από την άλλη πλευρά στις επιτροπές δεν είναι κακό να υπάρχει ξένος γιατί μεταφέρει τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Επίσης υποστήριξε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα «αφελληνισμού» των τραπεζών.

Η εισήγηση Στουρνάρα

Η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, η μείωση της ρευστότητας, τα capital controls αποτέλεσαν μερικές από τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, κατά την εισήγησή του στην εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.
Η πλήρης προστασία των καταθέσεων και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας αποτελούν τις κυριότερες επιδιώξεις της ΤτΕ.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσον αφορά τον Core Tier 1, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι οι τράπεζες έχουν περάσει στον πλήρη έλεγχο των ιδιωτών.
Το κράτος έχει ρόλο μέσω του ΤΧΣ.
Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στο γεγονός ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Nα σημειωθεί ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη (12/10) στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

«Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες»


Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως η τροπολογία των τριών βουλευτών της ΝΔ που απάλλασσε τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για θαλασσοδάνεια και οδήγησε στο να μπει το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο, αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι κόμματα.
Την τροπολογία αυτή, κατά τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη, δεν την υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, η δήλωση Στουρνάρα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς με την επίκληση αυτής της τροπολογίας μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη, για την παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την επιτροπή ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε πει πως είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας»

Επεισόδιο ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε όταν ο πρώτος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ, γιατί όπως υποστήριξε, δεν άσκησε όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο για να αποτρέψει την διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν οι θεσμοί να επιβάλουν οικονομικό στραγγαλισμό στη χώρα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Στουρνάρα που υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα.
«Όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει στην ΕΚΤ ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας τι να κάνω εγώ; Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύει μια χώρα με τις δηλώσεις του, κανένας άλλος. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία…», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
«Είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα», επέμεινε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πως πηγαίναμε» αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Χριστόφορος Παπαδόπουλος: «Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας».
Γ. Στουρνάρας: «Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…»
Χριστ. Παπαδόπουλος: «Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;»
Γ. Στουρνάρας «Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…»
Χριστ. Παπαδόπουλος: «Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…»
Γ. Στουρνάρας: «Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…»
Σωκράτης Φάμελος, πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής:
«Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ, τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικά κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…»
Γ. Στουρνάρας: «…Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά- σιγά γυρίζουν».
Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.
«Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:55, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης