Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καψόνι» από το Eurogroup με τα 1,7 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου - Για 10 εκατ. το EWG δεν άναψε το «πράσινο φως»!

«Καψόνι» από το Eurogroup με τα 1,7 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου - Για 10 εκατ. το EWG δεν άναψε το «πράσινο φως»!
Ουσιαστικά το Συμβούλιο έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης αν υπάρχουν αμφιβολίες ότι κάποιο προαπαιτούμενο δεν έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο
Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» στην κυβέρνηση μετά το «καψόνι» του Eurogroup με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Δέκα εκατομμύρια ευρώ που έλειπαν τέλος Αυγούστου από το «τσεκ» της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στάθηκαν αφορμή για τους δανειστές ώστε να μην εγκρίνουν όλα τα λεφτά.

Και εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπολόγιζε να φύγει από το Λουξεμβούργο με ολόκληρο το ποσό της υποδόσης, τελικώς αναχώρησε έχοντας στις βαλίτσες του μόνο τα 1,1 δισ. ευρώ που ήταν συνδεδεμένα με τα 15 προαπαιτούμενα.
Τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που αφορούν την πληρωμή οφειλών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, θα εγκριθούν στις 24 Οκτωβρίου - και αφού η ελληνική πλευρά παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης - σε έκτακτο EuroWorkingGroup (EWG) που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και θα ανάψει το «πράσινος φως» στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων.
Η Αθήνα μπορεί ταμειακά να μην καίγεται για αυτά τα λεφτά από τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν με το παραπάνω τις ανάγκες για πληρωμές (τόκοι και δάνεια προς το ΔΝΤ) πλην όμως δεν μπορεί να παραβλέψει το «δάκτυλο» Σόιμπλε πίσω από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το οποίο αποφάσισε να «τεμαχίσει» σε 2 μικρότερες υποδόσεις τα 2,8 δις. ευρώ.

Πόρτα από το EWG

Και αυτό γιατί Euro Working Group (EWG) και Eurogroup, έκριναν ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία να πιστοποιούν ότι τα 1,7 δισ. ευρώ που συνδέονται με την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων (1,8 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, έχουν φθάσει στο σύνολό τους στην αγορά.
Αν και το συμβούλιο επισήμως επικαλέσθηκε τεχνικούς λόγους (ότι δηλαδή δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές Σεπτεμβρίου), ουσιαστικά επιφυλάχθηκε να ανάψει το «πράσινο φως», αν δεν διαπιστώσει ότι πράγματι οι φορείς του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ.) αλλά και το ίδιο κράτος με τις επιστροφές φόρου ολοκλήρωσαν τη «δουλειά» τους και εκπληρώθηκε η βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ.
Ενώ αναγνωρίζεται ότι Ιούλιο-Αύγουστο προχώρησε η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων, επικαλείται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα και για το λόγο αυτό θα περιμένει την θετική εισήγηση του EwG στις 24 Οκτωβρίου για να εκταμιεύσει το 1,7 δισ. ευρώ.
Από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκύπτει ότι έως το τέλος Αυγούστου, το Γενικό Λογιστήριο έχει μεταφέρει πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 1,85 δις. ευρώ.
Ωστόσο, από αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία έφτασαν τα 1,43 δις. ευρώ ενώ η εκκαθάριση από τους φορείς συνεχίζεται.
Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δις.) να έχει απορροφηθεί σε ποσοστό πάνω το 80% ήτοι 1,440 δις. ευρώ ( 1,8 δις. Χ 80%). Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχασε τα 1,7 δις. ευρώ για 10 εκατ. ευρώ που δεν έχει πληρώσει στους ιδιώτες!
Ουσιαστικά το Συμβούλιο έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης αν υπάρχουν αμφιβολίες ότι κάποιο προαπαιτούμενο δεν έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο, προφανώς ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης.
Αντίθετα, η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και καλεί τον ESM να εγκρίνει την πληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του:
«το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας.
Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».
«Ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά το συμβούλιο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χωρίς να κάνει καμία αναφορά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι ok», συμπλήρωσε.
Αναμένεται η εκταμίευση να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β' αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα».
Όπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να συγκεντρωθούν από όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και αυτό απαιτεί κάποιες εβδομάδες. Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή πολιτικής διευθέτησης. Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι θα είναι οκ αλλά υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. «Τα χρήματα θα έρθουν μην ανησυχείτε».
Η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ βασίστηκε στην έκθεση συμμόρφωσης, τόνισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έγιναν από τις ελληνικές πλευρές.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018, τόνισε.
Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων.
Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε ένα σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας.
Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β' αξιολόγηση, είπε και σημείωσε ότι αφορά κυρίως την «εφαρμογή» παρά τη «νομοθέτηση».
Η επόμενη συνάντηση του Δ.Σ. του ESM για την επίσημη απόφαση εκταμίευσης (μετά την πολιτική εντολή του Eurogroup) είναι σε δυο εβδομάδες, διευκρίνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και όπως είπε σε αυτή θα μπορούσε να αποφασιστεί και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ.
Ως τώρα ο ESM έχει δώσει 28,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του γ' προγράμματος και συνολικά 171 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα δάνεια έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο και προσφέρουν εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το θέμα του χρέους ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι εξετάζονται ήδη τα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν σε επόμενη φάση, εφόσον η Ελλάδα καλύψει τις υποχρεώσεις της και από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της μακροπρόθεσμης δέσμευσης. Δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Eurogroup, τόνισε επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε προ του Eurogroup.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης