Τελευταία Νέα
Οικονομία

Deutsche Welle: Το ΔΝΤ θέλει χαμηλά πλεονάσματα για την Ελλάδα - Στήριξη Lew σε Τσακαλώτο στη Σύνοδο του ΔΝΤ

Deutsche Welle: Το ΔΝΤ θέλει χαμηλά πλεονάσματα για την Ελλάδα - Στήριξη Lew σε Τσακαλώτο στη Σύνοδο του ΔΝΤ
Ο Lew υποστήριξε οτι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία
Την αδυναμία του ΔΝΤ να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα που θ προβλέπει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ υποστήριξε ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ. Poul Thomsen.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του W. Schaeuble πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους και ότι η σχετική συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τον ελληνικό λαό, ο Thomsen ανέφερε πως κατά την άποψη του Ταμείου η Ελλάδα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της.
Πρόσθεσε επίσης πως εντός του ΔΝΤ υπάρχει κοινή γραμμή για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα, και αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ελλείμματα 10% του ΑΕΠ ετησίως και πως οι τρέχουσες παρεμβάσεις εξοικονομούν μόλις 1% του ΑΕΠ.
Παράλληλα ο κ. Thomsen εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα είχε τον ίδιο ορίζοντα λήξης με το πρόγραμμα του ESM, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, περιορίστηκε να σημειώσει πως όντως εάν λαμβανόταν σχετική απόφαση από το Ταμείο τον προσεχή Δεκέμβριο θα απέμεναν μόλις 18 μήνες μέχρι τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος.
"Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί", είπε σχετικά.

Ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Lew στηρίζει τις ελληνικές θέσεις

Στήριξη στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους βρήκε ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τον Αμερικανό ομόλογό του Jack Lew.
Σε συνάντηση που είχαν χθες, ο κ Lew ζήτησε να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να αρχίσει η πρώτη φάση της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε την υποστηρικτική θέση των ΗΠΑ και τη δέσμευση να ασκήσει την επιρροή του υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, που κατά την άποψή του είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει το συντομότερο, αλλά αναγνώρισε ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στη σχετική δήλωσή του στην DW, ο κ. Lew επανήλθε λέγοντας ότι αυτή αντικατοπτρίζει την άποψή του και εκφράζει αυτό το οποίο λέει "αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό, ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο".
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι κ. Lew και Τσακαλώτος συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την χώρα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη περάσει και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των ορόσημων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο κ. Lew πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι σημαντική και για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, για την οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup τον Μάιο.
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές παραδοχές συναφείς με τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της Ελλάδας.
Παράλληλα, ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος αυτό το φθινόπωρο.
Ο κ. Lew τόνισε ότι η ταχεία πρόοδος στις φιλο-επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις - συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών - θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα θετικό κύκλο που θα ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον Schaeuble, όπου οι δυο πλευρές πρόβαλαν και υπεραμύνθηκαν των διαφορετικών θέσεών τους.
Είχε γεύμα εργασίας στον Λευκό Οίκο με τον οικονομικό σύμβουλο του Προέδρου Obama, ενώ στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ συναντήθηκε και με τον επίτροπο Moscovici, όπως και με τον Ιταλό ομόλογό του Padoan.
Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος θα ολοκληρώσει τον κύκλο των διμερών επαφών του στην Ουάσιγκτον με συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, τον Γάλλο ομόλογό του Sapin, αλλά και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde, με την οποία θα συζητήσει τις προθέσεις του Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης