Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο για το προσφυγικό – Προτεραιότητες η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διαδικασία ασύλου

Το σχέδιο για το προσφυγικό – Προτεραιότητες η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διαδικασία ασύλου
Το ΚΚΕ δεν συνυπέγραψε το κείμενο με τα επτά σημεία τα οποία αναφέρονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του υπουργού Επικρατείας
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη διάρκειας 7 ωρών για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Λέσβο, υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη.
Σύμφωνα με δελτίο του υπουργού Επικρατείας, «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, συμφωνήθηκε:

1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου

2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών

4. Η δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατόπιν άδειας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου

5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια

6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων

7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, οι αν. υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μουζάλας και Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τ. Κουίκ, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Γιαννέλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας κ.κ. Τρακέλης και Βγιόλατζης, ο γεν. συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το Προσφυγικό, υποστράτηγος Κ. Φλώρου και οι βουλευτές Λέσβου, κ.κ. Πάλλης, Αθανασίου και Τάσσος.
Σε δηλώσεις της, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, επισήμανε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου για την εξέταση των αιτήσεων σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.
«Οι νησιώτες του Β. Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος, όλο αυτόν τον καιρό για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου ζητήματος με επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές.
Ζητήσαμε εισοδηματικά και αναπτυξιακά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων και την ανακούφιση των νησιωτών - και βεβαίως ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης είναι ένα αυτονόητο μέτρο για τους νησιώτες που έχουν σταθεί όλο αυτόν τον καιρό πολύ ψηλά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» ανέφερε η κ. Καλογήρου.
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν βρέθηκε συγκεκριμένα για την Λέσβο κάποια λύση, η κ. Καλογήρου απάντησε πως «γι' αυτό ακριβώς επισημάναμε την ανάγκη αποσυμφόρησης και την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου, ώστε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το νησί».
Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το «πού θα πάνε οι μετανάστες από την Λέσβο», δήλωσε:
«Σύμφωνα με τη τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, σε όλες τις λύσεις οι οποίες είναι εφικτές.
Από την Ε.Ε. έχουν έλθει 19 στελέχη για τις υπηρεσίες, ενώ έπρεπε να έχουν στείλει 400».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε πως ενημέρωσε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για το σχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, «με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η ρότα της πολιτικής», ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.
Μάλιστα, για την Μυτιλήνη ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση είναι «τραγική» και δεν χωρά κανένα άλλο περιθώριο αναμονής:.
«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση του νησιού και βεβαίως χρειάζεται να ενταθεί ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία, ούτως ώστε να ελέγχονται οι ροές από τα παράλια της Μ. Ασίας.
Η Λέσβος έχει καταστραφεί οικονομικά, φέτος η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη γύρω στο 70% και φοβάμαι ότι το 2017 τα πράγματα θα είναι χειρότερα, αν δεν ληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή τα κατάλληλα μέτρα για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο και να ενθαρρυνθούν οι ξένοι τουρίστες και οι Έλληνες βέβαια, να επισκέπτονται τον τόπο μας».
Τέλος, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, υποστήριξε πως όσο συνεχίζεται η «ιμπεριαλιστική πολιτική» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, «πολιτική λύση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να υπάρξει».
Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τονίζοντας πως αυτή ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο κ. Τάσσος πρότεινε να δοθεί άσυλο «με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες» σε όσους πρόσφυγες ή μετανάστες το δικαιούνται και θέλουν να το πάρουν από την Ελλάδα.
Οι υπόλοιποι θα πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες της προτίμησής τους.
Ο κ. Τάσσος τάχθηκε κατά της λειτουργίας των hot spots, αλλά υπέρ της αντικατάστασής τους από ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία ανάμειξη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
Να υπάρξουν μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στους κατοίκους των νησιών», τόνισε.
Σημειώνεται πως το ΚΚΕ δεν συνυπέγραψε το κείμενο με τα επτά σημεία τα οποία αναφέρονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του υπουργού Επικρατείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης