Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η Ευρωζώνη πρέπει να δεσμευτεί πραγματικά για την ελάφρυνση του χρέους - Απέχει η έξοδος στις αγορές

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η Ευρωζώνη πρέπει να δεσμευτεί πραγματικά για την ελάφρυνση του χρέους - Απέχει η έξοδος στις αγορές
«Η έξοδος της χώρας στις αγορές απέχει ακόμα πολύ», σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ
Μια ρεαλιστική δέσμευση πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο Associated Press.
Αναλυτικότερα, ως προς την ελληνική οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως έχει καλές επιδόσεις, ενώ υπογράμμισε πως «ήρθε η ώρα για τους πιστωτές στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν πραγματικά για την αναδιάρθρωση του χρέους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, που έχουν δώσει ήδη από το 2012».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το πιο σημαντικό πράγμα» είναι οι χώρες της Ευρωζώνης να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του Νοεμβρίου 2012 για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι συνεπάγεται ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης μιας επέκτασης για τις προθεσμίες αποπληρωμής του δανείου.
Αυτή η κίνηση θα ήταν «δίκαιη», υπογράμμισε ο Στουρνάρας, δεδομένης της «τεράστιας αναδιάρθρωσης» της ελληνικής οικονομίας από το 2009, τις επιτυχίες της και την επιστροφή της στην κανονικότητα.
Υποστήριξε, επίσης, ότι θα ήταν καλύτερο οι διεθνείς πιστωτές να μειώσουν τις απαιτήσεις λιτότητας του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - που είναι, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της χρηματοδότησης μέσω χρέους - 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι ο στόχος είναι «πολύ φιλόδοξο».
Μάλιστα, σημείωσε πως η μείωση του στόχου «θα ήταν καλύτερη για την ανάπτυξη» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας, ενώ προσέθεσε πως το τρέχον πρόγραμμα είναι «υπερφορτωμένο φόρους».
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως, ύστερα από κάποιες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση είναι σήμερα πιο αφοσιωμένη στις ιδιωτικοποιήσεις, αν και δε συμφωνούν όλοι οι υπουργού με αυτές.
«Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να δεσμεύονται για ιδιωτικοποιήσεις, για αξιοποίηση της γης και αξιοποίηση της γης που ανήκει στο Δημόσιο, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας», τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η έξοδος της χώρας στις αγορές απέχει ακόμα πολύ.
Όπως προσέθεσε, η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μια ακόμα αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών της και να πραγματοποιήσει «μία ή δύο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως αν η επόμενη αξιολόγηση ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του 2016, τότε «νομίζω πως είναι δίκαιο να εικάζω ότι θα έχουμε μια καλή συζήτηση πριν το τέλος τους έτους».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας υποστήριξε η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο, λόγω του Brexit, θα είναι το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε, δε, πως το πλήγμα στην Ευρωζώνη θα είναι μικρότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως αν και η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. δεν είναι ευχάριστη και οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, «φαίνεται πως ο αντίκτυπος στην οικονομία του ευρώ θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που αρχικά αναμέναμε».
Ειδικότερα, για τον αντίκτυπο του Brexit στην Ελλάδα, ο Στουρνάρας τόνισε πως θα είναι ανεπαίσθητος, καθώς η χώρα δεν έχει μεγάλη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλην ίσως του τουριστικού τομέα.
«Υπάρχει ήδη κάποια επίδραση από την υποτίμηση της λίρας, αλλά δεν προβλέπουμε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε σχετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης