Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Attica bank «εξυγιαίνεται προσωρινά»για να πωληθεί στην συνέχεια - Απέτυχε το μοντέλο της

tags :
Η Attica bank «εξυγιαίνεται προσωρινά»για να πωληθεί στην συνέχεια - Απέτυχε το μοντέλο της
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank έχει αποτύχει....
Οι κινήσεις εξυγίανσης που υλοποιούνται στην Attica bank αποτελούν μονόδρομο και εύλογα η νέα διοίκηση προχωράει και το ομολογιακό tier 1  των 70 εκατ το οποίο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί Δεκέμβριο του 2015 ενώ με εσωτερικούς μηχανισμούς θα κλείσει τις παρατυπίες της ΑΜΚ των 55,7 εκατ.
Η Attica bank θα υλοποιήσει ομολογιακό tier 1 ύψους 70 εκατ ευρώ και ο ξένος επενδυτής που θα το καλύψει θα αποκτήσει και ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαχείρισης των NPLs έως 1 δισεκ. ευρώ.
Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που είχε εξεταστεί και στο παρελθόν π.χ. με το Duet Group το οποίο είχε παρουσιάσει αναλυτικά το bankingnews.
Εν τω μεταξύ τα 55,7 εκατ των παρατυπιών της αύξησης θα καλυφθούν με εσωτερικές διαδικασίες… όμως μπορεί η Attica bank να δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο;
Όχι είναι η απάντηση ή τουλάχιστον δεν μπορεί να δημιουργήσει κεφάλαιο για να καλύψει τέτοια κεφαλαιακά ελλείμματα.
Εν τω μεταξύ τα 58 εκατ που είναι το όριο του ELA που μπορεί να αντλήσει από την ΕΚΤ – η τράπεζα έφθασε στα όρια την ρευστότητα της λόγω έλλειψης collaterals – θα αντιμετωπιστεί με πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου κατά τα πρότυπα του νόμου Αλογοσκούφη.

Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για την Attica bank; - Τι ανέφερε το bankingnews 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να συνταχθεί ένα νέο business plan και να ανακοπεί η εκροή καταθέσεων η οποία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης εσχάτως, οι εκροές μειώνονται.
Εν συνεχεία η νέα διοίκηση θα εκπονήσει ένα σχέδιο εξυγίανσης σε 3 μέτωπα
1)Πως θα αντιμετωπιστεί το κεφαλαιακό έλλειμμα περίπου 127 εκατ εκ των οποίων 70 εκατ αφορούν κεφαλαιακό έλλειμμα από την ΑΜΚ του 2015 και 55,7 εκατ περίπου από τις παρατυπίες που απεκαλύφθησαν στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με τον SSM.
Ωστόσο μπορεί το κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank να είναι και πολύ μεγαλύτερο αν προσμετρήσουν προνομιούχες μετοχές 100 εκατ, αναβαλλόμενη φορολογία 386 εκατ και ένα πολύ μεγάλης κλίμακας προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο.

2)Πως θα αντιμετωπιστεί η κακή ποιότητα ενεργητικού που εμφανίζει η Attica bank με το 57% των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Περίπου 2,4 δισεκ. είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και περίπου 1,1 δισεκ. NPLs.
Πόσο αξιόπιστες είναι οι εξασφαλίσεις που διαθέτει η τράπεζα έναντι προβληματικών δανείων και αν τα collaterals επαρκούν και τι άλλους κινδύνου διατρέχει το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας;

3)Πέραν από κεφαλαιακό πρόβλημα, η Attica bank αντιμετωπίζει και πρόβλημα ρευστότητας που καλύπτεται από το ευρωσύστημα αλλά η τράπεζα βρίσκεται σε οριακό επίπεδο χρήσης εγγυήσεων.
Εάν αυτοί οι 3 βασικότατοι τομείς αντιμετωπιστούν θα εξεταστεί η λύση της ενσωμάτωσης της Attica bank σε μια από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Έτσι όπως είναι σήμερα καμία συστημική τράπεζα δεν θέλει την Attica bank, πρώτα θα εξυγιανθεί και μετά θα πωληθεί»
Τι θα συμβεί όμως αν αποτύχει αυτή η διαδικασία εξυγίανσης της Attica bank;
«Αν η διαδικασία αποτύχει θα υπάρξει resolution με διάσπαση σε good και bad bank και πώληση των υγιών δανείων και των καταθέσεων σε μια συστημική τράπεζα.
Ωστόσο θα προτιμηθεί η λύση να μην διασπαστεί σε good και bad bank για να μην χάσει οριστικά τα 800 εκατ που έχει επενδύσει σωρευτικά το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank και να επιλεγεί μια λύση σχέσης ανταλλαγής.
Αν όμως ούτε αυτό ευδοκιμήσει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από resolution με διάσπαση σε good και bad bank αλλά αυτό θα είναι η έσχατη λύση….θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί η έσχατη λύση».

Συμπέρασμα

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank έχει αποτύχει.
Δεν πέτυχε μερικώς, δεν αποδίδεται σε διάφορες αιτίες ήταν προβληματικό από την πρώτη στιγμή και απέτυχε.
Έχασαν οι μέτοχοι τα χρήματα τους και οι προοπτικές είναι θολές και δυσδιάρκιτες.
Η Attica bank δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης αυτόνομη.
Θα χρειαστεί μια εξυγίανση ώστε να μην είναι φόρτωμα σε άλλη συστημική τράπεζα και πρέπει να πωληθεί με σχέση ανταλλαής ώστε να μην χάσουν τα χρήματα τους τα Ταμεία...
Πάντως το ΤΣΜΕΔΕ να ανακτήσει τα σωρευτικά κεφάλαια που επένδυσε αποκλείεται...

(Πρώτη Ενημέρωση: 11:14, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης