Οικονομία

Πιέσεις ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος - Jack Lew (ΥΠΟΙΚ): Όσο πιο νωρίς γίνει η αναδιάρθρωση, τόσο το καλύτερο

Πιέσεις ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος - Jack Lew (ΥΠΟΙΚ): Όσο πιο νωρίς γίνει η αναδιάρθρωση, τόσο το καλύτερο
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο Jack Lew θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο
Νέες πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για το ζήτημα του χρέους και της αναδιάρθρωσης αυτού.
Σε σύμπνοια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει θέσει ως προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο Jack Lew, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, να ζητά την έγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ και τη Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον, ο Jack Lew ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παραμένει στο τραπέζι».
Εξέφρασε, δε, την άποψη πως όσο συντομότερα γίνει αυτή, τόσο καλύτερα θα είναι.
Αναλυτικότερα, ο αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με το ελληνικό ζήτημα, ιδίως με τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρέος.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, σε ερώτηση της οποίας απάντησε ο Lew, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα «ευτυχώς» δε βρίσκεται σε φάση άμεσης κρίσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν τα κατάλληλα βήματα, ώστε η χώρα να μη βρεθεί εκ νέου σε κατάσταση κρίσης, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους».
Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν, με βάση τις δηλώσεις του Lew, ευχαριστημένες από το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνομολόγησαν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση, φαίνεται να ζητούν, όμως, επίσπευση της αναδιάρθρωσης, με τον υπουργό να τονίζει πως «πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φτάσουμε σε αυτό , το καλύτερο», καθώς «όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».
Σε κάθε περίπτωση, ο Lew υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι το χρέος υπολογίζεται σε συνάρτηση με το ΑΕΠ και ότι «το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται».
«Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται», υπογράμμισε.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επί του ελληνικού ζητήματος, σημειώνοντας πως «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι.
Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο Jack Lew θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον, αναζητώντας μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.
Στην προσπάθειά του αυτή φαίνεται πως θα βρει σύμμαχο τον Lew…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης