Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος γ.γ. του ΟΗΕ εξελέγη από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Antonio Guterres

Νέος γ.γ. του ΟΗΕ εξελέγη από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Antonio Guterres
Ουδεμία από τις πέντε χώρες μόνιμα-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα του Guterres και τώρα απομένει η επίσημη έγκριση της εκλογής του από την ολομέλεια του διεθνούς οργανισμού
Τον 66χρονο Antonio Guterres, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, εξέλεξε σε ψηφοφορία του ως επόμενο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το Συμβούλιο Ασφαλείας του σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.
Ο Guterres - πρώην πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες - πρόκειται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον νυν γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, 72χρονο Νοτιο-κορεάτη Ban Ki-moon, ο οποίος ηγήθηκε του ΟΗΕ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ουδεμία από τις πέντε χώρες μόνιμα-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα του Guterres και τώρα απομένει η επίσημη έγκριση της εκλογής του από την ολομέλεια του διεθνούς οργανισμού.
Ορισμένες από τις σημαντικότερες κρίσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων του ο Guterres είναι αυτές στη Συρία, στην Υεμένη και στη Λιβύη, οι οποίες και τροφοδοτούν τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση της Ευρώπης.
Συνολικά, 13 υποψήφιοι διεκδικούσαν τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίοι υπέβαλαν λεπτομερείς προτάσεις για το έργο που σχεδίαζαν να φέρουν σε πέρας, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα περίγραμμα των προτάσεών τους ενώπιον της ολομέλειας του ΟΗΕ.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και οι ΗΠΑ - αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - είχαν υποστηρίξει θερμά την ανάγκη να αναλάβει την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού μια γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Οι μισοί από τους 10 υποψήφιους γενικούς γραμματείς του ΟΗΕ που είχαν απομείνει μέχρι σήμερα το πρωί ήταν γένους θηλυκού, όμως καμία εξ αυτών δεν κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη όλων των μονίμων (πέντε) μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως απαιτείται σύμφωνα με τις διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης