Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικές αρρυθμίες και στο βάθος… ανασχηματισμός - Ποια είναι τα βαρίδια της κυβέρνησης;

Κυβερνητικές αρρυθμίες και στο βάθος… ανασχηματισμός - Ποια είναι τα βαρίδια της κυβέρνησης;
Το θέμα της διατήρησης ή όχι της αντιπροεδρίας είναι ένα δίλλημα που είχε τεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διατυμπανίζει δημόσια πως ο ανασχηματισμός δεν είναι της παρούσης, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν ήδη σκέψεις, αλλά και σχέδια επί χάρτου για τα πρόσωπα και τις πιθανές καραμπόλες. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέσα στον Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση του.
Άλλωστε ο ίδιος ο ξάδερφος του πρωθυπουργού, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, μίλησε για τα βαρίδια της κυβέρνησης που πρέπει να αποτινάξει ο πρωθυπουργός.
Ποια όμως θεωρεί βαρίδια της κυβέρνησης του ο Αλέξης Τσίπρας και εάν μπορεί να τα απομακρύνει θα κριθεί τόσο από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, 13-16 Οκτωβρίου, όσο και από την πορεία της αξιολόγησης, καθώς οι ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει είναι ιδιαίτερα λεπτές.
Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά και τον υπουργό υποδομών και δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, για τους χειρισμούς τους στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οποιαδήποτε κίνηση, είτε απομάκρυνσης τους, είτε αλλαγής χαρτοφυλακίου, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άδειασμα των δυο υπουργών.
Για αυτό στην παρούσα φάση θεωρούνται αμετακίνητοι από τα χαρτοφυλάκια που κατέχουν, παρότι ο Νίκος Παππάς έχει ήδη εκφράσει δημόσια την επιθυμία του να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδιαφέρεται για το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το θέμα της διατήρησης ή όχι της αντιπροεδρίας είναι ένα δίλλημα που είχε τεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα διατηρήσει ή όχι το χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Δραγασάκη.
Τα όσα μάλιστα υποστήριξε τελευταία για το θέμα του χρέους, «ξύπνησαν» την αντιπαράθεση που υπάρχει στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γ. Δραγασάκη, αλλά και την απόσταση που τον χωρίζει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όσο για τον υπουργό Oικονομικών, πολλά θα κριθούν τόσο από τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους, καθώς είναι προφανές πως την όποια θετική εξέλιξη θέλει να την καρπωθεί ο ίδιος, όσο και από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις που θα καταγράψουν οι 53 σε αυτήν την εσωκομματική διαδικασία θα πρέπει να αποτυπωθούν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι 53 έχουν, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, 4 υπουργούς στην κυβέρνηση (Δρίτσας, Φωτίου και Κοντονής, αν και οι δυο τελευταίοι έχουν λίγο αποστασιοποιηθεί). Η στάση του υπουργού Nαυτιλίας στην υπόθεση του ΟΛΠ, είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται να δει την πόρτα εξόδου, όπως και η Θεανώ Φωτίου, για μια σειρά από ατυχείς δηλώσεις της.
Το ερώτημα είναι ποιοι από τους 53 θα είναι οι «εκλεκτοί» για να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Πάντως, είτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφασίσει να μείνει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου οικονομικών, είτε όχι, αμετακίνητος πρέπει να θεωρείται ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών έχει βρει τον δίαυλο επικοινωνίας που απαιτείται με τους δανειστές και γνωρίζει, όπως και ο Ευ. Τσακαλώτος, τα θέματα της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας και του χρέους, όσο λίγοι στην κυβέρνηση.
Το «άριστα 20» που πήρε ο Νίκος Φίλης από τον πρωθυπουργό, φαίνεται πως είναι το πειστήριο της παραμονής του στο υπουργείο Παιδείας, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Άγνωστο, όμως, παραμένει αν θα συμβεί το ίδιο με τον Πάνο Σκουρλέτη, καθώς μπορεί να παραμένει στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά του χρεώνονται «άγαρμποι» χειρισμοί στην εκπλήρωση των ενεργειακών θεμάτων, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Παρόλ’ αυτά οι καλά γνωρίζοντες μιλούν για μία διαπραγμάτευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς που είχε τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.
Αγωνία για το εάν θα κρατήσουν τη θέση τους φαίνεται πως έχουν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, θέση την οποία διεκδικεί η Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός υγείας, και ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος βλέπει να καλύπτεται από τον πληθωρικό Παύλο Πολάκη, η τύχη του οποίου, επίσης, είναι ένα ερώτημα.
Την πόρτα εξόδου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αποκλείεται να δει ο Νίκο Τόσκας, καθώς έχει προκαλέσει κατά καιρούς εσωκομματικές γκρίνιες, ενώ χρεώθηκε πολιτικά και τη βίαιη απώθηση των συνταξιούχων από τα ΜΑΤ. Μεγάλη αναμένεται να είναι η σφαγή σε αναπληρωτές και υφυπουργούς, όπως οι Δημήτρης Μάρδας, Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδόσης Πελεγρίνης και Σια Αναγνωστοπουλου.
Αντιθέτως, υπουργικά κοστούμια αναμένεται να ράψουν βουλευτές που βγήκαν μπροστά σε κρίσιμες στιγμές για την κυβέρνηση και στήριξαν κυβερνητικές επιλογές, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και η Ολυμπία Τελιγιορίδου. Αναβαθμισμένος αναμένεται να βγει και ο Γιάννης Μουζάλας, αφού η σκόνη της κόντρα με τους ΑΝΕΛ έκατσε, ενώ η έκβαση της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά θα κρίνει και το μέλλον του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Πάνος Κάμμενος κατέγραψε δυο νίκες.
Η πρώτη αφορούσε στην υπόθεση Καλογρίτσα και η δεύτερη στην κόντρα της κυβέρνησης με την εκκλησία.
Έτσι θα μπορούσε να πει κανείς πως βγαίνει ενισχυμένος, ωστόσο δεν αναμένεται αύξηση των θέσεων για του ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, παρά μόνο ανακατατάξεις.
Το ίδιο δεν αναμένεται να συμβεί με τον άλλο κυβερνητικό εταίρο, τους Οικολόγους, μετά και τη στάση που κράτησαν οι Τσιρώνης, Δημαράς στο θέμα του νερού.
Η παρουσία του Φώτη Κουβέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλων στελεχών από την πρώην ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη και το προσκλητήριο που τους απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως να ανοίγει την πόρτα κάποιων υπουργείων για αυτούς.
Ωστόσο υπάρχουν φωνές αντίδρασης στο εσωτερικό του κόμματος για αυτού του τύπου τη διεύρυνση που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης