Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι Ρώσοι προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν στο Χαλέπι και κλιμακωθεί η ένταση

Guardian: Οι Ρώσοι προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν στο Χαλέπι και κλιμακωθεί η ένταση
Συριακά ελικόπτερα βομβάρδισαν τελικά το νοσοκομείο, αφήνοντας τους κατοίκους στο Χαλέπι χωρίς την παραμικρή περίθαλψη
Τη στιγμή που οι ρώσικες και συριακές επιδρομές κατέστρεψαν ένα νοσοκομείο στο Χαλέπι, η Μόσχα προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσουν την επίθεσή της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "τρομακτικό τεκτονικό σεισμό" στη Μέση Ανατολή, όπως γράφει ο Guardian.
Οι ρώσικες επιδρομές έγιναν σε πέντε περιοχές των ανταρτών σε συνδυασμό με επιθέσεις από το έδαφος των δυνάμεων του καθεστώτος.
Για την επίθεση στο νοσοκομείο πιστεύεται ότι ευθύνονται συριακά ελικόπτερα, τα οποία άφησαν χωρίς ιατρική φροντίδα όσους παραμένουν στο ανατολικό μέρος της πόλης.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν χτυπηθεί άλλα δύο κέντρα υγείας, κάνοντας την Ουάσινγκτον να εξετάζει τις επιλογές της για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι επιθέσεις στο Χαλέπι έγιναν ακόμα χειρότερες από τότε που κατέρρευσε η εκεχειρία, η οποία κράτησε λιγότερο από μία εβδομάδα και μέχρι ρώσικα και συριακά αεροσκάφη να χτυπήσουν μία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τρεις μέρες τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στον John Kerry και τον Sergey Lavrov δεν κατέστη δυνατό να επιβραδύνουν το μακελειό.
Διέρρευσαν, εξάλλου, συνομιλίες του Kerry με τους Σύρους στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα για το πώς θα σταματήσουν οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις σε πολίτες.
Ο Kerry έχει ζητήσει ως γνωστόν έναν πιο ισχυρό ρόλο των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο, ειδικά μετά την έκλυση αερίων σε πάνω από 1.300 αμάχους σε μία γειτονιά της Δαμασκού, που ελεγχόταν από την αντιπολίτευση, πριν από τρία χρόνια.
Αλλά το αίτημα του δεν τυγχάνει της αποδοχής του Obama που έχει επανειλημμένως πει στους αξιωματούχους του ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει αν αναλάβουν οι ΗΠΑ έναν ηγετικό ρόλο.
Στις διαρροές που δημοσιεύτηκαν από τους Νew York Times, o Kerry ακούστηκε να λέει τα ακόλουθα:
"Προσπαθούμε να κυνηγήσουμε μία λύση με τη διπλωματία και καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ενοχλητικό.
Αλλά κανείς δεν είναι περισσότερο ενοχλημένος από εμάς".
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη νομιμοποίηση για να επιτεθούν στον Assad, ενώ η Ρωσία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύγκρουση από τον Σύρο ηγέτη.
Ο Kerry και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες τους να μειώσουν τη βία έχουν αγνοηθεί και ότι οι πολίτες και μερικές ένοπλες ομάδες έχουν αφεθεί χωρίς βοήθεια να αντιμετωπίσουν τις ρώσικες και συριακές επιδρομές.
Εκπρόσωπος του ρώσικου υπουργείου εξωτερικών προειδοποίησε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις κάθε τύπου θα έρθουν να γεμίσουν το κενό αν οι Αμερικάνοι αναλάβουν μία πιο αποφασιστική στάση.
Η τελευταία κλιμάκωση έρχεται στην πρώτη επέτειο της ρώσικης εμπλοκής που επικεντρώθηκε στη βορειοδυτική Συρία και μετέφερε τη σύγκρουση σε όλη τη χώρα.
Αρχικά χαιρετίστηκε ως μία εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά τελικά ο ρόλος της Ρωσίας ήταν να νικήσει την αντιπολίτευση του Assad, ανάμεσα στην οποία βρίσκονται αντάρτες, αλλά και ομάδες τζιχαντιστών.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από Ρώσους και συριακές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης