Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Σήμερα το δημοψήφισμα για το προσφυγικό – Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν επικράτηση του «Όχι»

Ουγγαρία: Σήμερα το δημοψήφισμα για το προσφυγικό – Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν  επικράτηση του «Όχι»
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 (ώρες Ελλάδας)
Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με την αποδοχή ή μη της μετεγκατάστασης των προσφύγων διεξάγεται σήμερα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου.
Περίπου 8,3 εκατ. ούγγροι πολίτες θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;».
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00 (ώρες Ελλάδας), ενώ τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας).
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο, η ουγγρική κυβέρνηση έχει πολεμήσει με κάθε μέσο το έκτακτο σχήμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο του 2015, ενώ η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις περίπου 1.300 μετεγκαταστάσεις που της αναλογούν.
Η σκληρή προσέγγιση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Viktor Orban στο ζήτημα βρήκε συμμάχους σε άλλα κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% εξ όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον των ποσοστώσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της , ενισχύοντας έτσι  τον πρωθυπουργό Viktor Orban τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όσο και διεθνώς, ενόψει των νέων μαχών στις οποίες αναμένεται να εμπλακεί με τις Βρυξέλλες.
Πάντως, η συμμετοχή μπορεί να μην υπερβεί το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο.
Σημειώνεται ότι ο Viktor Orban βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και  είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και μάλιστα, το τελευταίο έτος έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας και τοποθέτησε φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.
Και ενώ πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή πέρασαν από το ουγγρικό έδαφος με προορισμό πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, φέτος οι αρχές της Ουγγαρίας κατέγραψαν περίπου 18.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.
Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Idők χθες, Σαββάτο 1/10, ο Viktor Orban κάλεσε εκ νέου τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην ΕΕ το μήνυμα ότι οι πολιτικές της για τη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο , Viktor Orban στην ανοικτή επιστολή του, ενώ εξήγγειλε ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.
Στο μεταξύ, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 30/9 περίπου 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη κατά του δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης