Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων στη Βουλή από την επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό

Θέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων στη Βουλή από την επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό
Για διχαστική στρατηγική κατηγόρησε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα
Για διχαστική στρατηγική κατηγόρησε σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα, κλιμάκωση της υποστήριξης κινητοποιήσεων στα νησιά προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Λίγα λεπτά πριν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είχε υπογραμμίσει, ότι δεν «χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή», ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπευδε να υπογραμμίσει πως το κόμμα του είναι στο πλευρό των κινητοποιήσεων στα νησιά και να συγχαρεί «τους πολίτες του Ρεθύμνου, που έδωσαν άγριο ξύλο στα τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να επιβάλλουν την πολυπολιτισμική κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διχαστική πολιτική και πολιτική αποπροσανατολισμού και κατασυκοφάντησης στελεχών, που επειδή υπερασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου τους και στέκονται στο πλευρό των νησιωτών, κατηγορούνται ως ακροδεξιοί, τη στιγμή, μάλιστα, που στις ειρηνικές κινητοποιήσεις μετείχαν και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισαν επίσης, ότι η Ν.Δ. έχει καθαρή θέση στο προσφυγικό και την έχει διατυπώσει κατ'επανάληψη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Την αντίδραση της Ν.Δ. είχε προκαλέσει η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν είναι με τη Χρυσή Αυγή ή με τη Διεθνή Αμνηστία.
 
Νέα Δημοκρατία
 
«Δεν έχει ξαναϋπάρξει τόσο καθαρή και σθεναρή θέση χωρίς λαϊκισμούς, υπεύθυνη όσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», σχολίασε όσα δηλώνουν υπουργοί της κυβέρνησης για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το προσφυγικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Βασίλης Κυκίλιας.
«Εγώ θα προσπαθήσω, κύριε πρόεδρε, να κατεβάσω τους τόνους και να πω ότι είναι βαθύτατα διχαστικό, δεν κάνει καλό στη χώρα, ούτε στους πολίτες, να χρησιμοποιείται η λογική ότι 'όποιος δεν είναι μαζί μας, όποιος διαφωνεί με τη δικιά μας πολιτική, στοχοποιείται ως κάτι ακροδεξιό'. Αυτό δεν αποτίει τιμή, κατ' αρχήν, στους χιλιάδες πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους απολύτως ειρηνικά», υποστήριξε ανέφερε ο Νότης Μηταράκης (Ν.Δ.).
 
ΣΥΡΙΖΑ
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, κατήγγειλε ότι στελέχη της Ν.Δ. συμμετείχαν οργανωμένα σε κινητοποιήσεις στα νησιά, σε αγαστή συνεργασία και σύμπλευση με ακροδεξιά στοιχεία.
Κατηγόρησε, επίσης, τη Ν.Δ. για όψιμο ενδιαφέρον αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
«Μα, αρκετοί από εσάς δεν αντιδρούσατε σε αυτό; Ποιος την έκανε τη συμφωνία και ποιος την πολέμησε; Και τώρα μάς κατηγορείτε ότι δεν επιστρέφουν στην Τουρκία, δεν φεύγουν στην Ευρώπη. Εσείς τι κάνατε; Κλείνατε τα μάτια και τους παίρνατε από τις πλατείες- τα είπε και ο υπουργός- και τους γυρνάγατε από εδώ και από κει και ξαναγυρνάγανε ενώ είχαμε πολύ χαμηλές ροές», είπε χαρακτηριστικά ο Καματερός.

ΚΚΕ
 
«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και τον διπλό εγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υπογραμμίζοντας, ότι η συμφωνία θυσιάζει τα συμφέροντα του λαού και των προσφύγων στον βωμό των συμφερόντων των μονοπωλίων, που αναδιατάσσουν τις διακρατικές συμμαχίες τους με την αστική τάξη της Τουρκίας, με την ίδια ευκολία που επαναχαράσσουν τους αγωγούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
«Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η παραχώρηση της Καρπάθου για βάση αποτελεί διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αποτελεί η συμφωνία επιβράβευση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Κύπρο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, του Γιοχάνες Χαν, για το «τσαμικό ζήτημα», εκθέτουν όσους παρουσιάζουν τη νατοϊκή ομπρέλα ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη
 
«Όσον αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, πρώτα-πρώτα εμείς κρατήσαμε υπεύθυνη στάση ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στο συγκεκριμένο θέμα και εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν ήρθε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί το είπατε και αναφερθήκατε στο τι κάνουμε και με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της Ν.Δ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ειδικά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, παρουσιάζει αδυναμία ολοκλήρωσης όλων των διοικητικών διαδικασιών, καθώς και αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Χρυσή Αυγή
 
«Δεν μπορούν να ερίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ποιοί είναι οι κάτοικοι που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην προδοτική πολιτική της κυβέρνησης, αν είναι ακροδεξιοί, αν είναι της Χρυσής Αυγής και πού ανήκουν κομματικά», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο αυτήν την κατάσταση. Δεν αντέχουν να βλέπουν τα ελληνικά νησιά να βυθίζονται από τους λαθρομετανάστες, να καίγονται τα ελληνικά νησιά, στην κυριολεξία». Επίσης, ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή είναι στο πλευρό αυτών των κατοίκων.
«Άριστα έπραξαν οι κάτοικοι στη Χίο, στη Λέσβο, που απαίτησαν να υψώνεται ψηλά η ελληνική σημαία. Και αν δεν ήταν εκεί τα ΜΑΤ, θα είχαν πετάξει στη θάλασσα τους δήθεν αλληλέγγυους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και συνεχάρη «τους πολίτες του Ρεθύμνου, που έδωσαν άγριο ξύλο στα τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και της άκρας Αριστεράς, τα οποία με τα κράνη και τα ρόπαλα τρομοκρατούν τους Έλληνες πολίτες για να επιβάλλουν την πολυπολιτισμική κοινωνία».
 
Ποτάμι
 
Την άποψη ότι οι νησιώτες δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, προσθέτοντας ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταρρεύσει οικονομικά.
«Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες βρίσκονται σε απελπισία, απελπισία που φλέγεται στα κέντρα κράτησης από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την κακή σίτιση, τις κακοποιήσεις και την ίδια στιγμή καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου τούς καταδικάζουν άδικα στο να χάνουν μέρα με την μέρα την ελπίδα τους», τόνισε ο κ. Φωτήλας και συμπλήρωσε ότι και οι νησιώτες μας δεν μπορούν να ζουν άλλο σε απόγνωση.
«Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Οι αντοχές τους έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Μην τους αδικούμε άκριτα. Ζουν τον παραλογισμό ενός κρατικού μηχανισμού, που δεν μπορεί να φροντίσει τα του οίκου του και φοβούνται ότι ο τόπος τους μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ανοιχτή φυλακή ψυχών. Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν πιστεύουν ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δεν σας εμπιστεύονται πια», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
 
Ένωση Κεντρώων
 
Τη θέση ότι «με τη δομή που έχουν οι υπηρεσίες ασύλου, η υπηρεσία εκδικάσεως των ενδικοφανών προσφυγών ασύλου, εν τέλει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ποτέ», διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.
«Αύριο το πρωί θα έρθει νέα νομοθεσία, η οποία θα αναθέσει στα μονομελή διοικητικά δικαστήρια να αναλάβουν τον ρόλο να κρίνουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου. Όσοι, λοιπόν, από αυτούς τους ανθρώπους έχουν δικαίωμα ασύλου, θα μεταφερθούν και θα μετεγκατασταθούν. Έτσι, θα είναι πια υποχρέωση των βορείων χωρών και δεν θα σηκώνουν το δάκτυλο να μας λένε 'ξέρετε, αποτύχατε στη διαδικασία ασύλου' και θα γίνονται οι καλοί, οι οποίοι λένε 'εμείς θέλουμε να τους πάρουμε - αυτό αφήνουν να εννοηθεί οι Γερμανοί - αλλά εσείς δεν μπορείτε να μας τους δώσετε'. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο», ανέφερε ο κ. Καρράς.
 
Ανεξάρτητοι Έλληνες
 
Την συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις δομές υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος και σημείωσε την ανάγκη να πιεστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη διαχείριση του προσφυγικού ως ευρωπαϊκού προβλήματος.
Ο Καμμένος ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς για τα νησιά. «Η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Θα τα φτιάξουμε τα κλειστά κέντρα. Νομίζω ότι χρειάζεται να γίνουν τα κλειστά κέντρα. Χρειάζεται να γίνει πιθανόν μία άλλη συμφωνία, να φεύγουν άνθρωποι, να αποσυμφορηθούν τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας κι όταν έρθει η ώρα τους - να το πω απλά - για να μπουν στη συμφωνία προς την Τουρκία, να ξαναπάνε στη Χίο, να ξαναπεράσουν απέναντι και να υλοποιηθεί η συμφωνία. Θέλει πολλή προσοχή και είμαστε εδώ για να δουλέψουμε με αυτό», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης