Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποζημίωση 20 εκατ. δολ. κατέβαλε το Ισραήλ στην Τουρκία για την επέμβαση στο Mavi Marmara

Αποζημίωση 20 εκατ. δολ. κατέβαλε το Ισραήλ στην Τουρκία για την επέμβαση στο Mavi Marmara
Το 2013 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, είχε εκφράσει μεταμέλεια - όχι συγγνώμη - προς τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό (και σήμερα πρόεδρο) Recep Tayyip Erdogan για την επιχείρηση στο Mavi Marmara
Αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ πλήρωσε σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 το Ισραήλ στην Τουρκία, στο πλαίσιο προσυμφωνημένου διμερούς συμβιβασμού για την υπόθεση εισβολής Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που τον Μάιο του 2010 είχε επιχειρήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατά τη διάρκεια της βραδινής ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης-ρεσάλτο στο Mavi Marmara είχαν σκοτωθεί 10 Τούρκοι (ακτιβιστές, κατά την Τουρκία), με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.
Στις 20 Αυγούστου 2016 η τουρκική Βουλή είχε εγκρίνει μια διμερή συμφωνία που περιελάμβανε την καταβολή αποζημίωσης 20 εκατ. δολαρίων από το Τελ Αβίβ προς τις τουρκικές οικογένειες των θυμάτων, ως μέρος της εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών έξι ολόκληρα χρόνια μετά το «πάγωμά» τους.
Μετά την αιματηρή εισβολή των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο, η Τουρκία είχε σπεύσει να απαιτήσει επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ, αποζήμιωση για τα θύματα και άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Το 2013 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, είχε εκφράσει μεταμέλεια - όχι συγγνώμη - προς τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό (και σήμερα πρόεδρο) Recep Tayyip Erdogan.
Επιπλέον των αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την παρουσία τουρκικής ανθρωπιστικής αποστολής στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης