Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι χώρες του ΟΠΕΚ εξέπληξαν τις αγορές με τη συμφωνία για πάγωμα παραγωγής

Rabobank: Οι χώρες του ΟΠΕΚ εξέπληξαν τις αγορές με τη συμφωνία για πάγωμα παραγωγής
Ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας, Bas van Geffen, τόνισε ότι πρόκειται για την 3η συνεχόμενη φορά που μία συνάντηση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ πιάνει την αγορά απροετοίμαστη
Στο γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου αποτέλεσε έκπληξη για την ενεργειακή αγορά, αναφέρθηκε σήμερα (29/9) ο ποσοτικός αναλυτής της Rabobank, Bas van Geffen, ο οποίος τόνισε ότι πλέον μένει να φανεί εάν και οι χώρες εκτός του Οργανισμού είναι πρόθυμες να συνεργαστούν.
Να σημειώσουμε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν χθες (28/9) στο πάγωμα της ημερήσιας παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια, ποσοστό μειωμένο κατά περίπου 750.000 βαρέλια ημερησίας σε σχέση με την τωρινή παραγωγή.
«Πρόκειται για την 3η συνεχόμενη φορά που μία συνάντηση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ πιάνει την αγορά απροετοίμαστη», σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank, αναφορικά με το γεγονός ότι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν κάποια εξέλιξη στην άτυπη συνάντηση της Αλγερίας, βασιζόμενοι στις προ ημερών αποθαρρυντικές δηλώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.
«Ενώ οι λεπτομέρειες, όπως π.χ. το ταβάνι παραγωγής κάθε χώρας ξεχωριστά, χρειάζονται να διευθετηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο, η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την κατάργηση της τρέχουσας πολιτικής κατά την οποία κάθε μέλος παράγει κατά βούληση», τονίζει ο van Geffen.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των χαμηλών ενεργειακών τιμών, την ίδια στιγμή που οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να παρέχουν μία κοινή απάντηση έναντι της χαμηλής ανάπτυξης, του χαμηλού πληθωρισμού, και ως εκ τούτου του χαμηλού περιβάλλοντος επιτοκίων.
«Πλέον, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν και τις χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, με το ενδεχόμενο συνεργασίας τους να παραμένει ακόμα άγνωστο», σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας ότι ελλοχεύει και ένας μικρός κίνδυνος ορισμένα μέλη του Οργανισμού να μη συμφωνήσουν στο μεμονωμένο πάγωμα παραγωγής που θα τους προταθεί.
«Ωστόσο, με δεδομένη την επίδραση των σημερινών χαμηλών τιμών στους προϋπολογισμούς των χωρών, τα μέλη του ΟΠΕΚ ενδεχομένους να έχουν όλα οφέλη από την εν λόγω συμφωνία», τονίζει ο van Geffen.
Να σημειώσουμε ότι πέραν τις ώθησης που έδωσε η ανακοίνωση της συμφωνίας στις ενεργειακές αγορές, όπου το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη του άνοδο από τον Απρίλιο, παρατηρήθηκε και ενίσχυση νομισμάτων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως είναι ο Καναδάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης