Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η αύξηση κεφαλαίου για την Deutsche bank είναι μονόδρομος

Citigroup: Η αύξηση κεφαλαίου για την Deutsche bank είναι μονόδρομος
Με βάση εκτιμήσεις πολλών η Deutsche bank είναι προπομπός της γερμανικής τραπεζικής κρίσης....
Η Deutsche bank η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με 1,62 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο.
Η Γερμανική κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές ότι «δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Deutsche Bank με την Lehman Brothers…
Το γεγονός πάντως είναι ότι η Deutsche bank έχει υποστεί τεράστιες ζημίες κυρίως από δικαστικές αποφάσεις και όλο αυτό το διάστημα η μετοχή υποχωρεί φθάνοντας στα 10,53 ευρώ ή 14,56 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Μια τράπεζα με 1,62 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό εμφανίζει 14,56 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο.
Σε ειδική έκθεση της η Citigroup με τίτλο Capital, Litigation & AT1 Coupon Risks υποστηρίζει ότι η Deutsche bank εμφανίζει Core Tier 1 στο 11,2% pro-forma με την πώληση μετοχών σε θυγατρική αλλά και πάλι ο στόχος για core tier 1 είναι 11% μέχρι το τέλος του 2016.
Οι δικαστικές εκκρεμότητες έχουν πλήξει κεφαλαιακά την Deutsche bank.
Κατά την Citigroup απαιτείται πολύ προσπάθεια ώστε η Deutsche Bank θα μπορούσε να φθάσει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  12,25% σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Επιπλέον ο δείκτης μόχλευσης, στο 3,4%, είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τράπεζας στο 4,5% από το 2018 και μια δημόσια εγγραφή του Deutsche Post Bank φαίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Κατά την Citigroup οι δικαστικές επιβαρύνσεις θα ανέλθουν στα 2,6 δισεκ. μεταξύ β΄ 6μήνου του 2016 και 2017 πολύ λιγότερα από τα 14 δισεκ. δολάρια διακανονισμό που προτείνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Με βάση τους στόχους της Deutsche bank θα εμφανίζει έλλειμμα  3 δισ έναντι του στόχου 12,5% σε κεφαλαιακή επάρκεια και ενός δείκτη μόχλευσης 3,9%, που σημαίνει έλλειμμα 8 δισεκ. ευρώ για το στόχο του 4,5%.
Η Deutsche bank διαπραγματεύεται στο 0,3 P/TB  η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι η περαιτέρω μείωση του ισολογισμού, η οποία θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για τα κέρδη.
Κατά την Citigroup η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης σε αύξηση μοιάζει αναπόφευκτη.
Η πιο άμεση επίπτωση είναι ότι τα κουπόνια σε ομόλογα της τράπεζας είναι τώρα και πάλι σε κίνδυνο
Όμως η Deutsche μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει 1 με 2 δισεκ. ευρώ κεφάλαια από διάφορες κινήσεις.
Κατά την Citigroup η Deutsche bank αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα…. ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο.
Η διεύρυνση των πιστωτικών spreads μπορεί να επιδεινώσει τους φόβους της αγοράς, να οδηγήσει σε αρνητική κάλυψη από τον τύπο και να άρει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Deutsche χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια κατά την άποψη της Citigroup... 
Μπορεί να επιλέξει να περιμένει έως ότου επιλυθούν διάφορα ζητήματα, αλλά όσο υποχωρεί η τιμή της μετοχής τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η άντληση κεφαλαίων.

Με βάση εκτιμήσεις πολλών η Deutsche bank είναι προπομπός της γερμανικής τραπεζικής κρίσης.
Ωστόσο η εικόνα των γερμανικών τραπεζών και της γερμανικής οικονομίας, είναι θετική…οπότε δεν αναμένεται τα προβλήματα να μην μπορούν να επιλυθούν.
Ίσως ναι, αλλά μια "γερμανική τραπεζική κρίση" είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους Ιταλούς…..
Η θέση της Merkel της Γερμανίδας καγκελαρίου ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.
 Όπως ορθώς επισημαίνει ο Lynn της Deutsche bank, «αν η γερμανική κυβέρνηση δεν βρισκόταν πίσω από την διάσωση της τράπεζας, τότε αναπόφευκτα ο γερμανικός κλάδος των τραπεζών θα επλήγετο σοβαρά.
Η ζημιά που έχει προκληθεί στην τιμή της μετοχής της είναι εντυπωσιακή.
 Τον περασμένο Οκτώβριο του 2015  οι μετοχές ήταν στα 27 ευρώ. Πίσω στο 2007, ήταν πάνω από 100 ευρώ, ενώ ακόμα και την άνοιξη του 2009, όταν οι τράπεζες είχαν συντριβεί σε όλη τον κόσμο, εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται στα 17 ευρώ.
Ο Lynn εκ των βασικών επικεφαλής της Deutsche επισημαίνει, «δεν υπάρχει κάτι να πούμε.
Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά να είναι σίγουροι οι επενδυτές ότι οι μαζικές τραπεζικές διασώσεις του 2008 ήταν μια τέτοια μεγάλη ιδέα.
Η Merkel παίζει με τη φωτιά, τις αγορές, οι επενδυτές, μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δικαίως ή αδίκως αντιμετωπίζονται ως εξής «too big to fail».
Η πολιτική της διάσωσης της Deutsche θα ήταν τρομερό λάθος.
Η Γερμανία και η Merkel έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο, έχουν τεθεί ως θεματοφύλακες της δημοσιονομικής ευθύνης στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Δύο χρόνια πριν, άφησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να προσκρούσει, επιβάλλοντας capital controls με στόχο να χτυπήσουν την επαναστατική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…..
Και έτσι απλά, η Γερμανία βρίσκεται σε ίδια θέση με την Fed και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2008 είχε τονίσει αφήστε την τράπεζα να αποτύχει και να ασχοληθεί με τις καταστροφικές συνέπειες, ή ένεση με μερικά ακόμη δισεκατομμύρια για να την κρατήσει ζωντανή για λίγα τρίμηνα.
Πράγματι, «η πολιτική της διάσωσης είναι τρομερή, αλλά τα οικονομικά στοιχεία της κατάρρευσης είναι ακόμα χειρότερα.
Για την Deutsche bank μια φράση είναι ενδιαφέρουσα ο ελέφαντας στο δωμάτιο:
Η Deutsche Bank διαθέτει 75 τρισεκ. στα παράγωγα είναι 20 φορές περισσότερα από το ΑΕΠ της Γερμανίας...

Πορεία μετοχής της Deutsche bank σε σύγκριση με την Lehman Brothers


H έκθεση σε παράγωγα της Deutsche bank



(Πρώτη Ενημέρωση: 02:20, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης