Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Άντληση» κεφαλαίων 16 δισ. ευρώ θέλει η UniCredit μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ΑΜΚ

Reuters: «Άντληση» κεφαλαίων 16 δισ. ευρώ θέλει η UniCredit μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ΑΜΚ
Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής της, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα - UniCredit - σχεδιάζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 20 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει, εκ του συνολικού προβληματικού χαρτοφυλακίου της 51 δισ. ευρώ
Την «άντληση» κεφαλαίων μέχρι 16 δισ. ευρώ σχεδιάζει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, (προβληματική) UniCredit, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης FinecoBank.
Αυτό αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το οποίο η UniCredit έχει ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνει προσφορές από ενδιαφερόμενους για την αγορά του βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού Pioneer που της ανήκει, ενώ τελεί σε διαπραγματεύσεις με την πολωνική PZU για την πώληση μεριδίου 40% στην Τράπεζα Pekao, όλα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για περιορισμό του τελικού μεγέθους της αύξησης στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής της, η ιταλική τράπεζα σχεδιάζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 20 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει, εκ του συνολικού προβληματικού χαρτοφυλακίου της 51 δισ. ευρώ.
Το τελικό μέγεθος της πώλησης αυτής, θα καθορίζει εν πολλοίς και τις κεφαλαιακές ανάγκες της UniCredit, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πωλούνται πάντοτε - για να έχουν κίνητρο αγορά οι επενδυτές - σε τιμή χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας, προκαλώντας έκτακτες ζημίες που θα εγγράψει βεβαίως στα αποτελέσματά της η τράπεζα.
Η πώληση των Pekao (3,1 δισ. ευρώ), Fineco (1,7 δισ. ευρώ) και Pioneer (3 δισ. ευρώ) κρίνεται απαραίτητη για να περιορίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit στα 5-6 δισ. ευρώ, αν τελικά η διάθεση περιουσιακών της στοιχείων αποφέρει συνολικά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αποτίμηση της Finecobank ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από το γεγονός, ότι περίπου το ήμισυ των εσόδων της προέρχεται από ομόλογα αξίας 9 δισ. ευρώ της UniCredit που διαθέτει.
Επειδή η UniCredit ελέγχει το 55% της Fineco, τα ομόλογα αυτά δεν συνυπολογίζονται στις εποπτικές υποχρεώσεις της Fineco αναφορικά με τη μόχλευση ή τη συγκέντρωση κινδύνων της, κάτι που θα έπαυε να ισχύει υπό νέους (τρίτους) ιδιοκτήτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης