Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παραδόθηκε στη Βουλή το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank

Παραδόθηκε στη Βουλή το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank
Το πόρισμα παρέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος
Παραδόθηκε σήμερα 22/9 στη Βουλή το πολυαναμενόμενο πόρισμα για την Attica Bank, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το πόρισμα παρέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews (link), επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM για την Τράπεζα Αττικής είναι «κόλαφος», καθώς αποδεικνύει γιατί η Attica bank έχει τους χειρότερους δείκτες προβληματικών δανείων στο ελληνικό σύστημα.
Απίστευτα όργια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της εύρυθμης λειτουργίας της τράπεζας αποκαλύπτει το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών για την Attica bank. 

Με βάση το πόρισμα προκύπτουν τα εξής: 

1) Μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Attica bank και συγκεκριμένα 57,35 εκατ είναι όχι απλά παράτυπα αλλά παράνομα γιατί θεωρούνται ότι καλύφθηκαν με αυτοχρηματοδότηση. 
Κοινώς η τράπεζα χρησιμοποίησε 57,35 εκατ για να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου και με ίδια μέσα και μέσω δανεισμού. 
Άρα το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank δεν είναι τα 70 εκατ που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί αλλά 70 εκατ + 57,35 εκατ δηλαδή σύνολο 137,35 εκατ ευρώ. 
Η Attica bank χρειάζεται 137,35 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια. 

2) Φωτογραφίζει έμμεσα την προηγούμενη διοίκηση το ανώτατο management και βασικά στελέχη ως υπαίτια για τον παράνομο τρόπο με τον οποίο χορηγούνταν δάνεια. 
Δεν τα κατονομάζει αλλά εμμέσως πλην σαφώς τα φωτογραφίζει. 

3) Ως προς τις παρατυπίες και παρανομίες στην χορήγηση δανείων. 
Προσδιορίζεται μια ομάδα 15 δανείων τα οποία αποτελούν κατάφορη παραβίαση των τραπεζικών κανόνων και παραβίαση της τραπεζικής δεοντολογίας και ηθικής. 

Α) Πολλά δάνεια δεν έχουν νομική κάλυψη. 
Έχουν τόσα πολλά νομικά κενά που ορισμένα από αυτά τα 15 δάνεια είναι στον αέρα. 

Β) Χορηγούνταν δάνεια χωρίς ουσιαστικές εξασφαλίσεις. 
Αν και το δείγμα είναι… δειγματοληπτικό σε ένα δάνειο η εξασφάλιση δηλαδή η αξία της εγγύησης είναι σχεδόν στο μηδέν. 

Γ) Τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε ορισμένα δάνεια είναι διάτρητα. 

Δ) Ο μηχανισμός παρακολούθησης του δανείου από την εκταμίευση έως ότου καταστεί μη εξυπηρετούμενο ήταν επίσης διάτρητο. 

Ε) Σε πολλά δάνεια η Attica bank ενώ τα collaterals έχαναν την αξία τους δεν ζητούσε από τους επιχειρηματίες να φέρουν νέες εγγυήσεις.
Εικάζεται ότι από τα 2,4 δισεκ. NPEs ή 57% των δανείων σχεδόν το 60% δεν έχει σοβαρές εξασφαλίσεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης