Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έρχονται 5 χιλ. απολύσεις στη 2η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank

Reuters: Έρχονται 5 χιλ. απολύσεις στη 2η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank
Τα χαμηλά επιτόκια και τα προβλήματα κερδοφορίας που αυτά προκαλούν στην Commerzbank, μαζί με το πλεονάζον προσωπικό και τις τεχνολογικές εξελίξεις, την οδηγούν να απολύσει το 10% του προσωπικού της
Χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να περικόψει η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank, στο πλαίσιο αλλαγής της επιχειρηματικής της στρατηγικής με στόχο να βελτιώσει τη χαμηλή της κερδοφορία που προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και η ασθενής ζήτηση για δάνεια.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Reuters την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με το οποίο η Commerzbank φαίνεται πως θα απολύσει περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, αριθμό τον οποίο εξέταζε πρόσφατα σε εσωτερικές της διαδικασίες.
Η μεγάλη γερμανική τράπεζα σήμερα διαθέτει περίπου 50 χιλιάδες υπαλλήλους και σε επίπεδο ομίλου αναμένεται ότι θα χάσει την εργασία του ακόμα και ένα στα δέκα στελέχη της, δηλαδή συνολικά μέχρι 5 χιλιάδες εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός αυτός συμβαδίζει - κατ' αναλογίαν - με τις απολύσεις 9-10 χιλιάδων στελεχών (εκ των οποίων 4 χιλιάδες στη Γερμανία) που έχει ανακοινώσει η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank, η οποία διαθέτει 100 χιλιάδες υπαλλήλους.
Η Commerzbank αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα κερδοφορίας, έχοντας μάλιστα ανακοινώσει στις 2 Αυγούστου 2016 ότι τα κέρδη της για εφέτος θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με το 2015, προκαλώντας την υποχώρηση της τιμής της μετοχής της στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Σύμφωνα με το Reuters, ευρείας αναδιάρθρωσης θα τύχει ο τομέας μεσαίων επιχειρήσεων της τραπέζης, αν και υπάρχουν αναφορές για πλεόνασμα 2 χιλιάδων εργαζομένων και στις κεντρικές της υπηρεσίες.
Τα τελικά σχέδια για την αναδιάρθωση, την αλλαγή στρατηγικής και τις απολύσεις αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Zielke.
Παρά την προσπάθειά τους να επιβάλλουν νέες χρεώσεις σε επιχειρηματικούς πελάτες τους και σε αποταμιευτές λιανικής για την αναπλήρωση χαμένων κερδών λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, οι γερμανικές τράπεζες δεν καταφέρνουν να τονώσουν την κερδοφορία τους.
Κατά συνέπεια, εστιάζουν πλέον ολοένα και περισσότερο στην πλευρά της μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, ανακοινώνοντας νέες απολύσεις.
Μόνο η στροφή προς την αύξηση χρήσης της ηλεκτρονικής τραπεζικής, εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει πλεόνασμα τουλάχιστον 1.000 θέσεων εργασίας στην Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης