Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble κατά Merkel - Υπερασπίζεται το CSU, τον «αντίπαλο» της καγκελαρίας για το προσφυγικό

Schaeuble κατά Merkel - Υπερασπίζεται το CSU, τον «αντίπαλο» της καγκελαρίας για το προσφυγικό
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών «άδειασε» τη Γερμανίδα καγκελάριο
Στο πλευρό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) τάχθηκε σήμερα (22/9/2016) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, σε μια νέα τροπή στην κρίση στο συντηρητικό στρατόπεδο όσον αφορά την πολιτική έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.
Σύμφωνα με το Reuters, το CDU της Merkel και το CSU βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο σε διένεξη για το ζήτημα, που πλέον επικεντρώνεται στην απαίτηση των δεύτερων να θεσπιστεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, στους 200.000 τον χρόνο.
Η Merkel, το κόμμα της οποίας υπέστη νέα ήττα στις κρατιδιακές εκλογές του Βερολίνου, εμμένει στην άρνησή της να θεσπίσει τέτοιο όριο.
Όμως τα δύο κόμματα γνωρίζουν ότι πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία, η οποία θα τους επιτρέψει τόσο να αποκαταστήσουν την εικόνα τους, όσο και να επικεντρωθούν στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Ο Schaeuble υπερασπίστηκε τον Horst Seehofer, τον πρόεδρο του CSU, κάνοντας μια σημαντική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για το ζήτημα την ώρα που άλλοι σύμμαχοι της Merkel επέρριψαν την ευθύνη στις ασταμάτητες επιθέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών στην πολιτική της καγκελαρίου έναντι των προσφύγων για την αρνητική επίδοση του CDU στο Βερολίνο.
«Είναι εξοργιστικός ο υπαινιγμός ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Horst Seehofer εναντιώνεται στην αξιοπρεπή μεταχείριση των προσφύγων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο WirtschaftsWoche.
Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού.
«Στη Βαυαρία, διαπράττονται λιγότερες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων απ' ό,τι αλλού», πρόσθεσε ο Schaeuble , ο οποίος δεν θεωρείται στενά συνδεδεμένος με την Merkel, αλλά χρησιμοποίησε τη δημοτικότητά του στο κόμμα του για να αποσπάσει τη στήριξη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου για τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας και άλλων κρατών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Εντούτοις ο Schaeuble παρότρυνε τον πρόεδρο του αδελφού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) να μετριάσει την ρητορική του.
Σε τι ωφελεί να μιλάς σε κάθε αντιπαράθεση για το τέλος ενός κόμματος, είπε ο Schaeuble αναφερόμενος στις απειλές του Seehofer ότι απειλείται η ύπαρξη της ενότητας των δύο βραχιόνων του συντηρητικού κόμματος (της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης-CDU και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης-CSU).
Ο Schaeuble χαρακτήρισε επίσης την εμφάνιση της προέδρου του CDU την επομένη των τοπικών εκλογών του Βερολίνου πειστική.
Η Merkel ουδέποτε αρνήθηκε τη δυσκολία του προσφυγικού προβλήματος, «αλλά μπορεί να επιλυθεί και σε αυτό βοηθάει όταν η πολιτική δίνει ελπίδα», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπαινισσόμενος την τόσο πολύ επικριθείσα φράση της «θα τα καταφέρουμε».
[Εάν ρυθμιστεί η εισροή και βαθμιαία φτάσουμε σε μια λογική κατανομή, τότε θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε και τους ανθρώπους καλά.
Όταν η φράση της καγκελαρίου έχει αυτό αποτέλεσμα, δεν θα χρειάζεται πλέον να την λέει τόσο συχνά», όπως είπε.
Οι επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να βρουν μια συμβιβαστική λύση για το αν πρέπει να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία ή όχι, θέμα το οποίο σκιάζει τις σχέσεις τους τον τελευταίο καιρό.
Ο Schaeuble θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος της CDU για την καγκελαρία, εάν η Merkel δεν διεκδικήσει νέα θητεία την επόμενη χρονιά, παρότι απέρριψε το ενδεχόμενο σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία της χώρας.
«Γιατί δεν με ρωτάτε αν θέλω να γίνω πάπας;», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αφότου ένας διαταραγμένος άνδρας αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει το 1990, ο Schaeuble συμπλήρωσε την Κυριακή τα 74 του χρόνια κι αυτοπροβλήθηκε ως ένας ευσυνείδητος και πιστός κυβερνητικός υπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Wirtschaftswoche.
«Κάνω το καθήκον μου ως υπουργός Οικονομικών» είπε.
Η 62χρονη Merkel δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν μπορούσε θα γύριζε πίσω τον χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει επαρκέστερα τη Γερμανία για τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών του 2015, όταν η χώρα υποδέχθηκε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι δηλώσεις αυτές, μια απροσδόκητη εκδήλωση μεταμέλειας από τη Merkel, εντάσσονταν ξεκάθαρα σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με την CSU, όμως ο Seehofer συνεχίζει να ασκεί πίεση στην καγκελάριο προκειμένου να την αναγκάσει να συναινέσει στη θέσπιση ετήσιου ορίου.
Η Merkel, ο Seehofer και ανώτερα στελέχη των κομμάτων τους συναντώνται αργότερα σήμερα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφωνιών τους.
Στελέχη της CDU απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει επιτυχής έκβαση σήμερα, όμως τα δύο κόμματα θέλουν να έχουν διευθετήσει το ζήτημα πριν από το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν η Merkel αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
Tο CSU διαθέτει περί το 20% των ψήφων του συντηρητικού στρατοπέδου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η Merkel έχει ανάγκη την υποστήριξή της για να εκλεγεί ξανά. Κατά την πάγια πρακτική της, όταν ερωτήθηκε τη Δευτέρα εάν θα είναι υποψήφια το 2017, η Angela Merkel δεν έκανε κανένα σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης