Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Έρχεται το τέλος της εποχής της ποσοτικής χαλάρωσης - Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Citigroup: Έρχεται το τέλος της εποχής της ποσοτικής χαλάρωσης - Τι θα κάνει η ΕΚΤ;
Πιο εύκολο για την Τράπεζα της Αγγλίας, παρά για την ΕΚΤ, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας
Για τέλος εποχής των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης κάνει λόγο η Citigroup με αφορμή τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ επισημαίνουν ότι τα σημαντικά εμπόδια πολιτικής εξακολουθούν να υπάρχουν για τις κεντρικές τράπεζες.
Η απόφαση της BoJ να θέσει ως στόχο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός «σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης» με αξιοσημείωτες συνέπειες στις άλλες κεντρικές τράπεζες.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) είναι μια αντισυμβατική μορφή της νομισματικής πολιτικής, όπου η κεντρική τράπεζα δημιουργεί ουσιαστικά νέα χρήματα για να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα και είναι συνδεδεμένη με ένα στόχο, την επιστροφή του πληθωρισμού σε επιθυμητά επίπεδα.

Περιορισμένα τα assets που μπορούν να αγοραστούν

Ωστόσο, ο πρόεδρος της BοJ Haruhiko Kuroda και η ομάδα του άλλαξαν ριζικά την πολιτική αυτή.
Η τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα απομακρυνόταν από την επέκταση του ισολογισμού και θα μπορούσε να αγοράσει 10ετή ιαπωνικά ομόλογα έτσι ώστε η απόδοση να κυμανθεί σε μηδενικά επίπεδα.
Η απόφαση αυτή βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη assets που μπορούν να αγοραστούν αλλά και ανεπιθύμητες παρενέργειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με την Citigroup.
«Οι ενέργειες αυτές σημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες (κυρίως η BOJ και, σε μικρότερο βαθμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι η πολιτική που ακολουθούσαν, τη σύνδεση δηλαδή συγκεκριμένων αυξήσεων του μεγέθους του ισολογισμού τους με τις μεταβολές της συνολικής ζήτησης και του πληθωρισμού, είναι βαθιά προβληματική και πρέπει να είναι αντικατασταθεί», όπως τονίζει η Citigroup.
Αναφερόμενοι στην BοJ και την ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι της Citigroup υποστηρίζουν ότι «η άμεση ανησυχία δεν είναι τόσο ότι μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εν λόγω αγορών, αλλά μάλλον το στενότερο ζήτημα της εξάντλησης των κατάλληλων στοιχείων ενεργητικού για να αγοράσουν αλλά και οι παράπλευρες απώλειες της έλλειψης assets».

Η ΕΚΤ θα είναι η επόμενη;

Η αλλαγή πολιτική της BοJ μπορεί να δημιουργήσει κάποια χρήσιμη πρόσθετη ευελιξία, αλλά η ΕΚΤ μπορεί να μην ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, σύμφωνα με τη Citigroup, που προτείνει ότι υπάρχουν μια σειρά από περιορισμούς και επιπλοκές.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να επιλέξει το σωστό επίπεδο των αποδόσεων σε όλες τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά δύσκολο και μπορεί ακόμη και να έρχεται σε σύγκρουση με μία από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει η Citigroup.
«Δεν είναι αδιανόητο ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να εισάγει κάποια ευελιξία στους ρυθμούς των αγορών περιουσιακών στοιχείων, αν και θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να το πράξει χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι σφίγγει την πολιτική της» επισημαίνει η Citigroup, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι ευκολότερο για την Τράπεζα της Αγγλίας να μιμηθεί την BοJ στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης