Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Σήμερα ξεκινήσαμε με Παλαιστίνη και Κύπρο μία σπουδαία τριμερή συνεργασία

Ν. Κοτζιάς: Σήμερα ξεκινήσαμε με Παλαιστίνη και Κύπρο μία σπουδαία τριμερή συνεργασία
«Συζητήθηκε και η ανάγκη να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική όσον αφορά την εν γένει εφαρμογή των διεθνών νόμων»
Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπήρχε στη σημερινή (21/9) τριμερή συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Παλαιστίνη αποτύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκος Κοτζιάς.
«Σήμερα ξεκινήσαμε μία σπουδαία τριμερή συνεργασία.
Αποφασίσαμε να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών μας διευθυντών που θα προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση υπουργών για τον Ιανουάριο του 2017.
Τα θέματα είναι η στρατηγική κατάσταση στην περιοχή και η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συνεργασία σε μία σειρά από τομείς, από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών μας.
Επίσης, συζητήθηκε και η ανάγκη να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική όσον αφορά την εν γένει εφαρμογή των διεθνών νόμων στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών πλευρών», ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, η οποία έγινε στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αποτελεί πρωτοβουλία της Αθήνας.
Στη συνέχεια, απαντώντας σχετικά με τη θέση της παλαιστινιακής πλευράς, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «ήταν πολύ ευχαριστημένη διότι είναι μία πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά διμερή φόρα που συνήθως έχει και εισέρχεται σε αυτά τα τριμερή με τις θετικές επιπτώσεις που έχουν για τη θέση κάθε χώρας που συμμετέχει», ενώ για το εάν υπήρξαν αντιδράσεις από το Ισραήλ, επισήμανε:
«Δεν ρωτήθηκε και δεν ρωτάμε τρίτους, όπως δεν ρωτήσαμε και τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ.
Γενικά ο κανόνας είναι -και το δηλώνουμε ξανά- ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται σε βάρος κανενός, έχουν μία θετική και όχι αρνητική ατζέντα μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών».
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιετιών, Joe Biden, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως επί τάπητος τέθηκαν οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και οι γενικότερες εξελίξεις στην Αμερική και την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης